IZJAVA TJEDNA JELENE LOVRIĆ: Premijer Plenković nokautiran transparentom

Ajmo dići ovo! – u pola je glasa pozvao šef sindikata obrazovanja Branimir Mihalinec učitelje i nastavnike, okupljene u prosvjedu tišinom na Markovom trgu, da premijeru ispred nosa podignu transparent s natpisom „96 posto je reklo NE“. 

Bio je to sasvim spontan i vrlo brutalan odgovor na ideju Andreja Plenkovića da svojim iznenadnim ukazanjem impresionira prosvjetare, kako bi im i osobno pokušao prodati priču o potpunoj bezrazložnosti njihova štrajka. Pred prosvjed pod prozorima Vlade prošetao je vrlo samouvjereno i pred šutećom masom krenuo u svoj standardni monolog. Nahvalio se dizanjem plaća, proglasio se uvijek spremnim za dijalog, svoju je Vladu nazvao dokazanim prijateljem radnika i umirovljenika. U Banske se dvore – nakon odbijenice, nakon što su prosvjednici zidom od transparenta rezolutno pokazali što misle o njegovom istupu – morao vratiti pokisla perja. Vjerojatno je tek tada počeo shvaćati da se pobuna u školama razvija u nešto mnogo veće i ozbiljnije od borbe za učiteljske koeficijente. 

Štrajk nije uspio slomiti, nego ga je svojim postupcima dodatno zaoštrio. Zahtjeve sindikata uvredljivo bagatelizira. Upornim ignoriranjem problema, objektivne podcijenjenosti učitelja i nastavnika, raspiruje revolt. Kao dokazani konformist valjda ne razumije da se s prosvjetarima u ovom slučaju u ogromnom broju solidariziraju roditelji i učenici. Ni najava i prijetnje o neplaćanju dana provedenih u štrajku nisu upalile. Recentno pozivanje na interese školaraca lažno je i neuvjerljivo. Vlada koja misli na njihove interese, rješavala bi problem, čim su škole zatvorile vrata. Jadikovke kako građani sada nazivaju njegov kabinet i pitaju što će s djecom djeluju frapantno. Naravno, da nazivaju vlast. Vlada je – a tko drugi – odgovorna da obrazovni sustav uredno funkcionira. Premijer može biti sretan da mu bijesni roditelji nisu počeli dovoditi podmladak na čuvanje u Banske dvore. Ogluha i podcjenjivački odnos prema prosvjetarima vraćaju se poput bumeranga. Prerastaju u sve masovniji protuvladin pokret otpora. Veliki prosvjedni skup, zakazan za ponedjeljak na centralnom zagrebačkom Trgu, trenutno podupire pedesetak sindikata, brojne udruge, društvene mreže vriju, tisuće se građana organiziraju u podršci… Premijer taj trenutak istine sada panično pokušava zaustaviti.   

Odlučno i dostojanstveno dizanje transparenta s velikim NE pred licem šefa Vlade, političkog moćnika koji je svojim bahatim držanjem navikao vrijeđati javnost, najvažnija je stvar koja se proteklih dana dogodila u Hrvatskoj. Mnogo važnija od kongresa europskih pučana ili početka predsjedničke kampanje. Velika lekcija i vlasti i cijeloj naciji. Prvima: Strepite! Drugima: Ne bojte se! 

Komentiraj