IZJAVA TJEDNA JELENE LOVRIĆ: Predsjednica Hrvatske u Miloševićevom šinjelu

Dragi moj narode, sve vas srdačno pozdravljam kao vaša predsjednica – poručila je Kolinda Grabar-Kitarović bosanskohercegovačkim Hrvatima za posjeta Bugojnu, gdje je u jednoj crkvi održala svoj predizborni skup. Gospođa je pomiješala lončiće? Bugojno je s one strane hrvatske granice, točnije u srednjoj Bosni, a ona je predsjednica Hrvatske i nije se, koliko znamo, natjecala za funkciju u BiH.

Izbornu turneju po susjednoj državi Kolinda Grabar-Kitarović pretvorila je u čitavu seriju skandaloznih poruka i postupaka, što u Hrvatskoj, koja je trenutno okupirana štrajkom prosvjetara, prolazi prilično nezapaženo. Izjava u Bugojnu nije joj se omakla. I u Vitezu u jednom intervjuu također se predstavlja kao njihova predsjednica, obećavajući da će Hrvate iz Bosne i Hercegovine i dalje pozivati u goste, da joj dođu na Pantovčak „u ured svoje predsjednice“. Granicu dobrog ukusa i diplomatske korektnosti grubo je preskočila i govoreći o svojim ingerencijama. Postavila se kao da će ona određivati sudbinu Bosne i Hercegovine. „Ne mogu i neću dopustiti da Bosnu i Hercegovinu prisvaja jedan narod“, dizala je glas u Vitezu, tvrdeći da će ona osobno biti jamac interesa bosanskohercegovačkih Hrvata, opetovano ih nazivajući svojim narodom. Neće stati, rekla je, dok ne promijeni „sramotni izborni zakon koji diskriminira naš narod“. Prigovore da se miješa u unutarnja pitanja druge države odbacila je kao „podlu floskulu“. „Naš Ustav, Ustav Republike Hrvatske, nam nalaže skrbiti o našem narodu u Bosni i Hercegovini“. Kad ne bi bilo rezultat male pameti, prisvajanje bosanskohercegovačkih Hrvata s pravom bi se moglo smatrati izrazom velikohrvatske politike. Pogotovo jer je Kolinda Grabar-Kitarović gotovo istodobno svojom splitskom izjavom o Hrvatskoj „od Visa do Kupresa“ zapasala i dobar dio teritorija susjedne države.

Nepristojno je da predsjednica Hrvatske jezdi u kampanji Bosnom i Hercegovinom kao da je njena vlastita država. Bestidno je da se pritom igra osjećajima bosanskohercegovačkih Hrvata, pretvarajući ih u svoje izborne žetončiće. Da ih pričom o tome kako svoj oslonac moraju tražiti u Zagrebu, a ne tamo gdje žive, okreće i huška protiv njihove domovine. Svojom recentnom turnejom pokazala je ekstremno nepoštovanje prema Bosni i Hercegovini i njenom suverenitetu. Zapravo se Kolinda Grabar-Kitarović služi istom retorikom kao i Aleksandar Vučić, njen kolega u Beogradu, kad Srbe u Hrvatskoj naziva svojim narodom. Oboje u šinjelu Slobodana Miloševića, koji je kao ključni instrument svoje velikosrpske politike koristio logiku da je nacionalna pripadnost važnija od lojalnosti državi. On iskonstruirani vožd svih Srba, od Hrvatske do Bosne i Hercegovine, koje je za svoje vlastite interese gurnuo u rat protiv onih s kojima su živjeli. Ona predsjednica svih Hrvata, dok ne prođe izborna kampanja.

Komentiraj