IZJAVA TJEDNA JELENE LOVRIĆ: Politički karneval – obranom primitivizma i nasilja u osvajanje HDZ-a?

Napadi na spaljivanje gej para u Imotskom mentalni su komunizam – izvalio je kandidat za predsjednika HDZ-a Miro Kovač, tvrdeći kako ga kritičko šibanje „karnevalske satire“ podsjeća na vremena jednoumlja i verbalnog delikta. A njegov stranački drug, zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić u podužem razglabanju preko društvenih mreža poručuje slično: lomaču za dvije muške lutke s djetetom u naručju proglasio je glasom naroda.

Dvojac HDZ-ovih kapitalaca tako se pod ruku sa Željkom Markić odlučio postaviti u obranu divljaka koji su karnevalske svečanosti iskoristili za odapinjanje poruka primitivizma, netolerancije i mržnje. Nisu smatrali potrebnim stati uz one koji su simbolički bačeni u vatru – istospolne obitelji i njihovu djecu. Nije ih zasmetalo što se u ovom slučaju kao oličenje zla, umjesto tradicionalno stvarnih moćnika, pojavljuju pripadnici najranjivijih skupina. Umjesto da brane napadnute, Kovač i Brkić puni su razumijevanja za one koji su djecu i njihove gej roditelje odlučili spaliti.

Mentalnim su komunistima pritom proglasili kompletan državni vrh. Na sramotno kremiranje lutaka u Imotskom reagirali su, naime, i predsjednik Milanović, i šef Sabora Jandroković, i Plenkovićeva vlada. Svi s otprilike istim stavovima: neprimjerenim i neprihvatljivim smatraju svaki oblik pozivanja na nasilje, isključivanje i mržnju prema pripadnicima bilo koje manjinske skupine. Jako je dobro što su prvi ljudi hrvatske države u ovom slučaju poslali promptne i nedvosmisleno osuđujuće poruke.

Kad mudruje o granicama sloboda, kad poziva na toleranciju prema organizatorima lomače i incident u Imotskom objašnjava kao slobodu govora, Milijan Brkić možda i ne zna što govori. Njegovi su stavovi o tim stvarima posve specifični. Čovjek se dokazao kao veliki, možda i najveći borac protiv medijskih sloboda. Na svaku riječ koja mu se ne sviđa, tuži novinare. Naštancao je više od tridesetak tužbi. Ali obrazovani i diplomatski svileni Kovač sigurno jako dobro zna što radi stavljajući se na branik ložača lomače za gej obitelji i njihovu djecu. Mentalni je komunizam tražiti zaštitu manjina? Verbalni je delikt osuditi govor mržnje? Kandidat za šefa HDZ-a zna da govori gluposti, ali je odlučio podilaziti najnižim ljudskim strastima, primitivizmu i divljaštvu. Smatra da će s takvim stavovima osvojiti HDZ?

Komentiraj