IZJAVA TJEDNA JELENE LOVRIĆ: Najkampanja – korupcija, naša dika

Zvonimirovu ulicu preimenovali smo u ulicu dr. Ive Sanadera. To je povijesna ličnost, HDZ-ov gigant – objasnio je Dario Juričan dok je u četvrtak u pratnji novinara postavljao nove ploče po Zagrebu. Čovjek koji je na sudu izborio pravo da se i službeno zove Milan Bandić, u svom je performansu promijenio imena još nekih zagrebačkih lokaliteta. Trg žrtava fašizma postao je privremeno Trg žrtava Uskoka, a Trg hrvatskih velikana – Trg hrvatskih tajkuna. U pričuvi su, navodno, još neke nove adrese, poput Parka Bandićevih kumova, Avenije lažnih branitelja ili Podhodnika Božidara Kalmete.

Istom prigodom Juričan je najavio da će pomilovati Sanadera čim kao predsjednik Republike preuzme vlast. „Pustit ću bivšeg premijera i šefa HDZ-a iz zatvora“, rekao je. Također je najavio ukidanje Uskoka, kao specijaliziranog ureda za borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala.”Uskok ću pretvoriti u PR ured”, obećao je. Sve u sklopu svoje predsjedničke kampanje koju vodi pod motom „Korupcija svima, a ne samo njima!“ i „Korupcija, sad il’ nikada!“ i u kojoj samog sebe predstavlja kao “vizionara korupcije”.

Komunikacijski stručnjaci za njegovu kampanju tvrde da je daleko najoriginalnija i najkreativnija, ne samo na aktualnim predsjedničkim izborima, nego u nekoliko izbornih ciklusa. Čuje se da bi mogao dobiti nagradu za komunikologa godine. Juričan, alias Bandić ubojit je, hrabar, duhovit i fokusiran. Dok drugi o korupciji teoretiziraju, on siječe naživo. Pred očima javnosti izvodi sat anatomije hrvatske sistemske hobotnice. Zalažući se, navodno, za pravo na lopovluk i banditizam, secira političare koji će fingirajući obećati borbu protiv korupcije, a onda u istom dahu, najavom o kolačima koje će Milanu Bandiću odnijeti u zatvor, razotkriti svoju slizanost s njenim stupovima. Koji će popovati o institucijama koje neka rade svoj posao, znajući da institucije ne funkcioniraju ili su politički instrumentalizirane, u korist lopina.

Premda se čini da zbija šale i pravi kalambure, Juričan je u svojoj satirom impregniranoj kampanji smrtno ozbiljan. Ozbiljniji od većine drugih kandidata, pa čak i onih koji se smatraju favoritima. Dok oni klepeću o koještarijama, on je zagrizao u meritum. Nema šanse da osvoji Pantovčak, ali za higijenu države i društva njegovo je bušenje i raskrinkavanje zločinačkih struktura od neprocjenjive važnosti.

Respekt, majstore!

Komentiraj