IZJAVA TJEDNA JELENE LOVRIĆ: Kako je Andrej Plenković ubio Krizni stožer

 

Ruše sustav, ruše struku, ruše one koji su se u prvoj fazi borbe s koronom pokazali stručnima – vrisnuo je dosadašnji šef Sabora Gordan Jandroković, dramatičnim se optužbama obrušavajući na opoziciju, u prvom redu na SDP-ova Rajka Ostojića koji se nakon boravka u istom prostoru s Covidom zaraženim stranačkim kolegom odlučio povući u izolaciju. Slično Andrej Plenković i glavni epidemiolog Kriznog stožera Krunoslav Capak – kao da su međusobno sinhronizirani – Ostojićev postupak proglašavaju neprimjerenim, odnosno nedopustivim.

Kako se Hrvatska našla u situaciji da umjesto onih koji krše pravila o izolaciji sada odjednom glavni problem postaju oni koji se – opreza nikad dosta! – samoinicijativno na nju odluče? Pa tako što praktičnim redefiniranjem ciljeva po kojima udara HDZ-ova artiljerija pokušava zaštititi vlastite prvake. Napada Ostojića, proglašava ga rušiteljem obrane protiv korone, kako bi se iz fokusa javnosti izmakla krajnje problematična premijerova odluka da nakon bliskih, a rizičnih kontakata na teniskom turniru u Zadru vlastitu karantenu s prezirom odbija. Andrej Plenković rezolutan je u stavu da se „taj film neće gledati“, bez obzira na dodire i naslikavanja rame uz rame sa zaraženim majstorima reketa Đokovićem i Ivaniševićem. Zbog njega se epidemiološka pravila odjednom rastežu kao da su od gume i Krizni stožer svoje nekadašnje preporuke zaboravlja ili prepravlja. Prije dva-tri mjeseca tvrdili su da je nakon svakog sumnjivog kontakta izolacija nužnost, pa je bio otvoren lov na sve koji su je kršili. Sada su puni razumijevanja za premijerovu samovolju. Pokrivaju ga i pritom ruše vlastitu uvjerljivost.

Zato im javnost više ne vjeruje. Suprotno doktorima iz Kriznog stožera, koji su se dali naslagati po HDZ-ovim izbornim listama, čak 86 posto građana, pokazuje istraživanje RTL-a, smatra da se Plenković nakon potencijalno opasnih susreta u Zadru morao povući u izolaciju. Njegova je odluka pogubna iz barem tri razloga. Prvo, pokazuje da se šef Vlade prilično bezobzirno spreman kockati zdravljem svojih bližnjih. Drugo, ugrožava kredibilitet Stožera, koji s obzirom na povratak korone svoju misiju očito nije završio, a veliko je pitanje kako će razorene vjerodostojnosti, pretvoren u PR agenciju za glancanje premijerova lika i djela, ubuduće moći funkcionirati. Treće, šalje jako lošu poruku o ravnopravnosti građana. Po onoj o Jupiteru i volovima koja kaže da je bogovima dopušteno ono što običnim smrtnicima nije. Nezgoda je demokracije da volovi imaju pravo glasa i na izborima odlučuju o sudbini onih koji pretendiraju na status Jupitera.

Komentiraj