HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/

‘Izjava predsjednice o Jasenovcu je besmislena’

Povjesničar Ivo Goldstein dovršio je 900 stranica dugu historiografsku studiju o ustaškome logoru Jasenovac, koja bi uskoro trebala biti objavljena u izdanju zagrebačke Frakture. Za Novi list je rekao kako će njegova knjiga biti odgovor na sva pitanja koja se u ovome trenutku o Jasenovcu postavljaju i na ona na koja ne bi volio odgovarati.

Goldstein je komentirao i izjavu predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i vana Zvonimira Čička o osnivanju međunarodne komisije koja bi ‘utvrdila pravu povijest Jasenovca’. “Čitava je izjava, blago rečeno – besmislena. Ne znam otkuda krenuti – da li od pitanja zašto nam je uopće potrebna međunarodna komisija? Ako hrvatska historiografija nije sposobna sama doći do prihvatljive istine o Jasenovcu, onda bolje da se zatvore svi studiji povijesti i povijesni instituti”, rekao je Goldstein za Novi list.

Dodao je da se istina o Jasenovcu manje-više zna, ako se želi čuti. “A nisam siguran da predsjednica to želi. Naime, zloguko djeluje njezina želja da se raspravlja o Jasenovcu nakon svibnja 1945.”, rekao je i dodao da bi predsjednici netko trebao reći da se ‘u javnosti ne javlja o temama koje ne poznaje i ne razumije’.

Komentiraj