IZGUBLJENA ARBITRAŽA: Što je Plenković o otkupu dionica Ine rekao na Badnjak 2016.

 

Na dramatičnoj izvanrednoj press konferenciji održanoj na sam Badnjak 2016. godine, nakon što je Republika Hrvatska izgubila arbitražni spor protiv MOL-a, premijer Plenković pred cjelokupnom je hrvatskom javnošću rekao:

“Cijelo vrijeme razmatrali smo najbolje opcije za budućnost Ine. Ina je za nas strateška nacionalna kompanija. Hrvatska će pokrenuti proces otkupa cjelokupnog udjela MOL-a u Inu. Otkupit ćemo cijeli MOL-ov paket Ininih dionica. Učinit ćemo to prema modelu koji smo već razradili, koji je financijski održiv i koji u konačnici neće povećati javni dug RH. S tom odlukom upoznati su i predsjednica RH i predsjednik Sabora. Odluku smo donijeli u najboljem interesu Hrvatske kao strateške kompanije Hrvatske.”

Plenković je također jasno dao do znanja da je o svojoj odluci obavijestio i mađarsku stranu: “S tom političkom odlukom upoznata je i mađarska strana na najvišoj razini, to sam i osobno učinio večeras.”

Govoreći o arbitražnom procesu kojim je Hrvatska zapravo tražila poništenje prenošenje upravljačkih prava u Ini na MOL, kao rezultata korupcije bivšeg premijera Ive Sanadera od vrha MOL-a, Plenković je rekao da se Vlada snažno protivi odluci Arbitražnog suda koji je zaključio da ponuđeni dokazi nisu dovoljni da dokažu da su ugovori sklopljeni 2009. godine nastali kao plod koruptivnih aktivnosti te ih je stoga sud odbio poništiti. Rekao je i da Vlada s pravnim savjetnicima razmatra sve pravne opcije kako bi osporila tu odluku.
Nakon presice premijer Andrej Plenković svoju je namjeru otkupa dionica Ine od MOL-a, kao i već razrađeni model otkupa tih dionica, objavio u intervjuu Večernjem listu, koji je objavljen i na internetskim stranicama Vlade. U tom intervjuu između ostalog je rekao:

“Od početka rada Vlade razmatramo opcije za Inu. U fazi smo stručnog i pravnog perfektuiranja modela radi postizanja širokog političkog konsenzusa u Hrvatskoj. Planirani model financiranja kroz inicijalnu javnu ponudu dionica HEP-a udovoljava svim bitnim ciljevima koje smo postavili u strateškom definiranju otkupa cjelokupnog MOL-ova udjela u Ini. Inicijalnom ponudom dionica HEP-a hrvatskim građanima, mirovinskim fondovima i drugim zainteresiranim investitorima, osigurat će se sredstva za otkup dionica Ine bez povećanja javnog duga. Istodobno, Hrvatska će osigurati potpunu kontrolu nad obje bitne energetske kompanije, i to tako da se čuva njihov investicijski potencijal. S druge strane, hrvatski građani dobit će priliku kupnje visokokvalitetne dionice, odnosno priliku da sudjeluju u rezultatima daljnjeg rasta i razvoja tih kompanija. Radi se stoga o modelu koji osigurava pozitivne učinke za hrvatsko gospodarstvo i za građane.”

Komentiraj