HINA/ FENA

“Izgradnja Pelješkog mosta nije usmjerena protiv BiH”

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u srijedu je na konferenciji za novinare u Sarajevu komentirala pitanje izgradnje Pelješkog mosta. Grabar Kitarović istaknula je kako pitanje izgradnje tog mosta nije ni u kojem pogledu usmjereno protiv BiH.

“To je pitanje povezivanja Hrvatske i EU, u konačnici to je i pitanje rasterećivanja prometa kroz Neum. Poruka svim građanima BiH jest da je Pelješki most unutarnje pitanje Republike Hrvatske, i nikakve namjere uplovljavanja u Neum tu nema”, kazala je.

“Izvijestila sam Predsjedništvo BiH da je predsjednik Europske komisije Juncker poslao hrvatskom predsjedniku Vlade pismo da nema nikakvih zapreka za izgradnju. Isto tako držim da se to pitanje nepotrebno razvilo u otvoreno bilateralno pitanje. Pelješki most nije uperen protiv BiH ni u jednom pogledu. Sami gabariti mosta su odavno dogovarani kako bi se omogućila nesmetana plovidba prema svim pravilima međunarodnog prava. Pitanje Pelješkog mosta je pitanje hrvatskog teritorija, pitanje teritorija EU. Za nas je to pitanje razvoja poluotoka Pelješca i okolnih otoka, a u konačnici i da se prometno rastereti Neum da bude turistički, a ne tranzitni grad s kolonama vozila. U tom smislu želim ponoviti svim građanima Bih da je Pelješki most jednostavno uunutarnje razvojono pitanje RH, nikakve skrivene namjere ne postoje i nadam se da ćemo to uskoro do kraja raščistiti”, dodala je predsjednica.

Čović je dodao da je Pelješki most od strateškog interesa i za BiH.

‘Puno toga se stavljalo na dušu, i meni i RH’

Komentiraj