Izglasan proračun Grada Zagreba

Matija Habljak/PIXSELL

U zagrebačkoj Gradskoj skupštini u četvrtak je izglasan proračun Grada Zagreba za 2019. godinu. 26 zastupnika bilo je za, 24 protiv, bez suzdržanih.

Svoje mišljenje su promijenili Miroslav Polovanec (HSLS), Jozo Milićević (Nezabisna lista Zagreb) i Ilija Ćorić (HSS). te podržali proračun Milana Bandića.

KOSOR “Ako glasate protiv odluka stranke, više niste član”

ĆORIĆ “Podržao sam proračun jer je to u interesu Zagreba”

“Pratite sljedećih dana imenovanja u javnim poduzećima”

Gradonačelnik Milan Bandić danas se pojavio na Skupštini, a čini se kako je u posljednji trenutak uspio pridobiti tri ruke koje su mu nedostajale za prihvaćanje proračuna.

Tri sata od dolaska u Skupštinu, Bandić se vratio u bolnicu. Upitan što će biti s proračunom samo je kratko dobacio ‘najvažnije je da je čovjek zdrav’.

Na samoj sjednici od jutra su se zaredale pauze. Prvu su zatražili Bandićevi vijećnici, a nakon toga HDZ. Tijekom rasprave HDZ-ov klub je najavio da će podržati proračun, SDP-ov Rajko Ostojić rekao je da njegov klub neće, ali i gradonačelniku zaželio brz oporavak.

“Zadovoljstvo je bilo vidjeti ga tu, ali to zadovoljstvo ne možemo proširiti na proračun. To je apsolutno nezadovoljstvo. Uvijek se govori da je proračun socijalan i razvojan. Zbilja je socijalan, već godinama, besplatni udžbenici, naknada za prvo i drugo dijete. Ali to nije posao grada Zagreba, time se bave druge institucije. Proračun je kruna rada prethodnih godina i početak novog razdoblja. Ovo je zbilja proračun kontinuiteta već viđenog, isti projekti, iste strategije, već višeno copy-paste. Proračun je socijalan, ali nije razvojan, a to je svrha Grada… Molim vas da razmislite zaslužuje li ovakav proračun, nedostatak vizije i strategije?… 18 godina ste gradonačelnik i kad se osvrnete iza sebe nemate niti jedan strateški projekt i da padnete zbog jedne magnolije ili jedne palme”, poručio je Ostojić.

Ana Stavljenić Rukavina iz Bandićeve stranke tvrdi da je proračun razvojan, spomenula je da će proračun Ureda za gospodarstvo omogućiti razvoj obrtništva i ekologije. Pohvalila se da su troškovi vrtića za građane najmanji u Hrvatskoj te da će se u izgradnju vrtića uložiti 11 milijuna kuna.

Anka Mrak Taritaš ponovila je kako njen klub neće podržati proračun. ” Jako dugo pamtim pa je između 2002. i 2005. glavna tema bila izgradnja kongresnog centra, na čemu je skoro pukla koalicija, skok po skok, gledam proračun za 2019. stavka za kongresni centar je konačno ukinuta. Imamo stavke koje stoje u proračunu s idejom da se ne realiziraju”, rekla je predsjednica GLAS-a. Podsjetila je na tunel ispod Medvednice, metro i nazvala ih stavkama za Muzej neispunjenih obećanja. Osvrnula se i na rotor: “Kad se napravi rotor, gužve će biti prije ili na semaforima iza. Da znamo da Zagrebu trebaju mostovi znamo iz GUP-a iz sedamdesetih. Prvi put imamo odgodu početka radova na rotoru, ako je odgođen početak, pitanje je kad će to biti gotovo”, rekla je.

“21 milijun kuna za jedan spomenik Franji Tuđmanu, a 12 milijuna kuna za obnovu i izgradnju vrtića, to je razvojna i demografska politika”, izjavio je Tomislav Tomašević iz luba zastupnika Lijevog bloka, koji je također ranije najavio da neće podržati proračun. “Ovaj proračun ima toliko rupa i toliko curi da ga ni superljepilo ne bi moglo popraviti… Građani Zagreba plaćaju vodu koja je trostruko poskupila u 17 godina”, rekao je Tomašević. Podsjeća da građani, ali i proračun plaćaju koncesionarima za pročišćavanje voda i to deset puta više nego za vrtiće.

Zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić-Vukičević na kraju rasprave rekla je kako se nada da će građani prepoznati i razvojnu i socijalnu komponentu, ‘kao i želju svakog zastunika da takav prijedlog popravi te da u 2019. i narednim godinama naš grad koji je kvalitetno mjesto za život bude još kvalitetnije mjesto za život’.

“U Zagreb se ljudi još uvjek useljavaju i djeca rađaju, to govori o povjernju u institucije i sve nas od kojih se očekuje da organiziramo javne usluge po mjeri građana”, zaključila je Bandićeva zamjenica.

Komentiraj