Izetbegović: “Došao sam promijeniti atmosferu, nije dobro kad Milanović kaže da je Bosna shit country”

Član predsjedništva BIH Bakir Izetbegović stigao je u Hrvatsku. Zajedno sa Draganom Čovićem prisustvovati će sastanku u Banskim Dvorima gdje će razgovarati s premijerom Andrejem Plenkovićem o odnosima Hrvatske i Bosne i Hercegovine, te položaju Hrvata u BIH.

Prije sastanka, Izetbegović je dao intervju u RTL-u Danas i osvrnuo se na svoj dolazak u Hrvatsku i glavnu temu razgovora s premijerom Plenkovićem.

O cilju dolaska u Hrvatsku

“Nisam danas došao trgovati niti se žaliti Plenkoviću, niti da se Čović i ja pred njim prepiremo. Došao sam promijeniti atmosferu i paradigmu u međusobnim odnosima Hrvatske i BiH, i Bošnjaka i Hrvata. Svaki puta kada smo to napravili stvari su išle naprijed. Kad god su Hrvati se u BiH dogovorili sa Srbima i općenito na Balkanu, jedino su radikalni srpski nacionalisti profitirali. To je empirijski potvrđeno.”

“Nisam rekao da ću razmisliti, nego sam rekao da ne treba prepustiti hrvatske rukovodioce Dodikovim tumačenjima, da mi naravno moramo razgovarati i da ću se ja odazvati gospodinu Plenkoviću. A što se tiče gospodina Milanovića, mislim da ćemo tu morati pričekati prvo da sretne svoje kolege, partnere iz BiH, članove Predsjedništva. U ovome trenutku je to predsjedavajući, gospodin Džaferović. Nije nikako bilo dobro i to je nepoštovanje prema Džaferoviću od strane Milanovića, nepoštovanje prema BiH i strukturi i ustavnopravnom poretku. Trebao se prvo sresti s Džalaherovićem, njega preskočiti, i ići direktno na Dodika čije su politike destabilizirajuće, poruke su mu loše, antiintergacijske. Znamo njegov odnos prema Bošnjacima i Hrvatima u RS, dodijelio je prije godinu i pol dana odlikovanje generalu Lisici koji je bombardiarao Zadar. Zašto sa takvim čovjekom prije predsjedavajućim Predsjedništva. Danas ću se vidjeti s gospodinom Plenkovićem, a sa nama će biti gospodin Čović i dva ministra vanjskih poslova, BiH i hrvatski”, rekao je Izetbegović za RTL Danas.

Položaj Hrvata u BIH

“Naravno da će to biti jedna od tema, ali mi to moramo sve uskladiti da bi napravili izmjene izbornog zakona. Ne samo makazama ili pincetom izvaditi samo ono za što je jedna strana zainteresirana. To je vrko kompleksno i sve se mora primijeniti.”

Dayton osigurava ravnopravnost svih triju naroda

“Pa naravno. Ali, ovo je rađno po Ustavu i zakonu. S druge strane, nama je od strane HDZ zaustavljeno formiranje federalne Vlade već dvije godine. Rekli su, dok ne dobijemo izborni zakon kako smo mi zainteresirani, nema federalne Vlade. Već godinu dana od strane HDZ-a je zaustavljeno formiranje federalnog suda. Imamo svoje zahtjeve i valja naći kompromis. U prvom redu u Zagreb sam danas došao da promijenimo atmosferu. Da ne tražimo rješenja s Dodikom nego među sobom.”

O Milanovićevoj izjavi da “Komšić parazitira na štetu Hrvata u BiH”

“To je vrlo ružna izjava. Komšić je znao dobiti po 400.000 glasova građana jer je uvijek stajao na pravoj strani. Krivnja Komšićeva je u tome što nije sudjelovao u udruženom zločinačkom pothvatu, što sada nije sa Prlićem i ostalima u Haagu. Ne treba vrijeđati ljude.”

“Nije dobro kad Milanović kaže da je Bosna ‘shit country'”

Ja nisam u lošim odnosima s Milanovićem. Ja ću se s njim sresti nakon što on prvo sretne svoje partnere. Nije dobro kad Milanović kaže da je Bosna ‘shit country’, da Komšić, koji je izabran od strane građana, parazitira. Mi takve izjave ne dajemo. Ja ću se vrlo rado s njim sresti i pokušati da riješavamo takve stvari. Što se tiče Grabar-Kitarović, ona je znala reći da se 4 tisuće ljudi vratilo u BiH iz sirijskog ratišta, da mi imamo kampove radiklanih islamista što strahovito otežava naš put u EU i NATO savez. To je bilo potpuno o koliziji s proklamiranim hrvatskim politikama da nam pružaju ruku i da nam pomažu na tom putu. Dodavala je dvije nule. Na 40 povratnika kaže 4 tisuće.

 

 

 

Komentiraj