“IZDVOJENI SLUČAJ”: MORH ipak slao učenicima upitnike o vojnoj evidenciji

Zeljko Lukunic/PIXSELL

Nakon što su jučer mediji prenijeli informaciju kako je u jednoj osječkoj školi učenicima podijeljen upitnik o vojnoj evidenciji, MORH je reagirao priopćenjem. U njemu tvrde kako “nemaju saznanja na koji način je predmetni upitnik došao u srednju školu koja se navodi u tekstu”.

Danas su iz tri vinkovačke škole potvrdili za portal Index kako se takvi upitnici dijele učenicima, a MORH, za razliku od jučer, tvrdi da se radi o “izdvojenom slučaju”.

“Možemo vas izvijestiti da je riječ o izdvojenom slučaju, ali da se nikako ne radi o anketiranju maloljetnika za vojni rok kako se navodi u nekim medijima, već o redovnoj zakonskoj obvezi upisa u vojnu evidenciju…Naime, neki Područni odsjeci za poslove obrane, u cilju pojednostavljenja postupka i smanjenja troškova uvođenja novaka u vojnu evidenciju su samoinicijativno i u dogovoru s pojedinim školama dostavili predmetne upitnike u nekoliko srednjih škola uz napomenu i zamolbu da se na satu razredne nastave predaju učenicima koji u tekućoj godini navršavaju 18 godina, a samim tim podliježu i upisu u vojnu evidenciju sukladno Zakonu o obrani.

Naime, zbog prigovora prethodnih godina u nekim školama, da učenici zbog upisa u vojnu evidenciju i odlazaka na organizirane lokacije (gradska vijećnica i sl.) gube nastavne sate te da putovanje iziskuje određene troškove, na ovaj način nastojalo se izaći u susret i pojednostaviti cijeli postupak za sve uključene”, tvrde u odgovoru iz MORH-a za Index.

Komentiraj