Izdana upozorenja za nedjelju: “Budite spremni zaštititi sebe i imovinu. Moguće poplave i nestanak struje!”

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za nedjelju narančasto upozorenje zbog obilne kiše u gospićkoj regiji, te zbog vjetra za područje Kvarnera i Kvarnerića kao i sjeverne Dalmacije.

“Budite spremni zaštititi sebe i svoju imovinu. Moguće je poplavljivanje imovine i prometne mreže. Također je moguć prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže kao i opskrbe vodom. Opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima”, poručili su iz DHMZ-a, prenosi Ravnateljstvo civilne zaštite.

Na području Kvarnera i Kvarnerića te sjeverne Dalmacije moguće je jako, mjestimice i vrlo jako jugo s najjačim udarima vjetra 35-50 čvorova (65-95 km/h). “Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu”, dodali su.

Zbog jakog vjetra i mogućih grmljavinskih pljuskova za nedjelju su izdana upozorenja žute boje i za područja Karovcam Knina, Rijeke, Splita i Dubrovnika.

FOTO: DHMZ

Za nedjelju je, inače, najavljeno promjenljivo i pretežno oblačno vrijeme, povremeno s kišom, a duž obale i s pljuskovima praćenim grmljavinom, lokalno i jače izraženim.

Češća i obilnija oborina očekuje se na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru dok će je najmanje biti u sjevernim kopnenim predjelima, a na istoku zemlje ponegdje može izostati.

Vjetar slab i umjeren jugozapadni i južni, u gorju ponegdje i jak, a na Jadranu umjereno i jako jugo, mjestimice s olujnim udarima. Najniža jutarnja temperatura zraka na kopnu od 8 do 13, na moru od 14 do 19, a najviša dnevna uglavnom od 14 do 19, na istoku i na Jadranu od 20 do 24 °C.

Komentiraj