IZDANA BROJNA UPOZORENJA Uragan Florence stigao do SAD-a

EPA/JIM LO SCALZO

Snažni uragan Florence udario je u petak istočnu obalu SAD-a. Izdana su upozorenja zbog ‘katastrofalnih’ poplava, jakih vjetrova i obilnih kiša, javljaju svjetski mediji.

https://youtu.be/6EOLGg-JkhM

Centar oluje pogodio je Wrightsville u Sjevernoj Karolini, gdj evjetrovi pušu i brzinom od 150 km/H. Evakuacija je naređena za više od milijun ljudi. Gotovo pola milijuna domova već je ostalo bez struje, javljaju lokalni mediji.

Vremenski se uvjeti pogoršavaju, a dužnosnici i stručnjaci upozoravaju kako bi uragan Florence mogao ubiti ‘puno ljudi’. Izdana su i upozorenja zbog moguće pojave tornada.

Brock Long, čelnik američke Agencije za upravljanje izvanrednim situacijama (Fema), upozorio je da ‘poplave na kopnu, nažalost, ubijaju mnoštvo ljudi i to ćemo uskoro vidjeti’.

Iako je jačina uragana Florence snižena u četvrtak navečer na 1. kategoriju na Saffir-Simpsonovoj ljestvici s pet kategorija, zbog očekivane velike količine kiše i nepredvidivosti i dalje je riječ o ekstremno opasnoj oluji.

Meteorolozi procjenjuju da bi, s obzirom na njegovu veličinu, Florence mogao nastaviti gotovo čitav dan udarati američku istočnu obalu rekordnim oborinama i uraganskim vjetrovima.

Mediji iz Sjeverne Karoline javljaju kako je zabilježeno nekoliko pljački u domove evakuiranih osoba.

Komentiraj