U Italiji je u subotu vladala izborna šutnja uoči ustavnog referenduma, ključnog za šefa vlade Mattea Renzija, koji je pozvao svoje pristaše da privuku brojne neodlučne.

Do zatvaranja biračkih ureda u nedjelju u 22 sata, zabranjen je svaki komentar, ali na društvenim mrežama nastavljena je kampanja i brojni korisnici pozivaju na stanku.

Oko 50 milijuna birača je pozvano izjasniti se o toj reformi koja predviđa drastično smanjenje ovlasti senata i ograničenje ovlasti regija.

U Europi neizvjesnost rezultata izaziva hladan znoj na financijskim tržištima, gdje se nakon šoka izazvanog Brexitom i porastom populističkih pokreta strahuje od nove faze nestabilnosti u trećem gospodarstvu eurozone.

Velika većina političke klase, od krajnje ljevice, do krajnje desnice poziva na odabir “ne” i upozorava na opasnost prejake koncentracije ovlasti u rukama šefa vlade.

Neizbježno taj referendum poprima oblik plebiscita za ili protiv Renzija, koji je još jednom naglasio svoju sveprisutnosti u medijima i društvenim mrežama  u obrani “svoje” reforme koja bi trebala pojednostaviti politički život u zemlji u kojoj se od 1948. godine izmijenilo 60 vlada. Obećao je dati ostavku ako reforma ne prođe.

“Idite glasati kako Renzi ne bi postao vaš šef ni šef Italije”, rekao je u petak navečer bivši šef vlade Silvio Berlusconi.

Prema posljednjim anketama od prije dva tjedna, “ne” vodi s između 5 i 8 bodova, ali uz još više neodlučnih.

Komentiraj