facebook.com

IZBORI U VELIKOJ BRITANIJI Konzervativcima premijera Camerona blizu parlamentarna većina

[quote_box_center]

  • Konzervativci bi mogli osvojiti nešto manje od apsolutne većine glasova, što daje velike mogućnosti za formiranje čvrste vlade
  • Škotska nacionalna stranka (SNP) premoćno je pobijedila na britanskim općim izborima u Škotskoj

[/quote_box_center]

Nakon gotovo tri četvrtine prebrojanih glasova na britanskim parlamentarnim izborima, konzervativci premijera Davida Camerona osvojili su 203 od 650 zastupničkih mandata, a izlazne ankete ukazuju na to kako bi taj broj mogao porasti na 316 do 325 zastupničkih mjesta u Donjem domu parlamenta.

To je nešto manje od apsolutne većine i daje velike mogućnosti za formiranje čvrste vlade.

Pred konzervativcima je još pet godina vladanja Britanijom nakon neočekivano dobrih izbornih rezultata, no bit će suočeni s odličnim izbornim rezultatom Škotskih nacionalista, koji su ostvarili iznadprosječne rezultate.

Vođa oporbenih laburista. Ed Miliband, još nije priznao poraz, u rano ujutro rekao je kako “duboko žali zbog vrlo razočaravajuće i teške noći”.

Procijene medijske kuće BBC ističu kako bi Cameronova stranka mogla osvojiti i do 325 mandata. Više od 323 mandata u Donjem domu donosi i parlamentarnu većinu, jer zastupnici iz sjevernoirskog Sinn Feina odbijaju sjesti u zastupničke klupe.

Loši izborni rezultati laburista

Laburisti bi prema izlaznim anketama mogli osvojiti 239 mandata i to bi bio njihov najgori izborni rezultat u posljednjih 30 godina.

Škotska nacionalna stranka (SNP) premoćno je pobijedila na britanskim općim izborima u Škotskoj, što bi moglo potaknuti daljnje rasprave o neovisnosti ovog dijela Ujedinjenog kraljevstva. Prema izlaznim anketama SNP bi trebao osvojiti 58 od ukupno 59 škotskih mandata, podsjetimo kako su Škotski nacionalisti na prošlim izborima osvojili samo šest mandata.

Komentiraj

Source:M.Z./HINA