IZBORI U VELIKOJ BRITANIJI Ankete predviđaju uvjerljivu pobjedu Konzervativaca premijerke May

EPA/JON SUPER

U četvrtak Britanci izlaze na prijevremene parlamentarne izbore, a većina anketa koje su objavljene dan uoči izbora prognozira pobjedu Konzervativne stranke kojom bi aktualna premijerka Theresa May stekla još snažniju većinu u parlamentu.

Prema anketama, prednost Konzervativaca premijerke Therese May u odnosu na Laburiste Jeremyja Corbyna iznosi između pet i 12 posto.

Britanski parlament ima 650 zastupnika, a za većinu je potrebno 326 mandata. Zastupnici se biraju većinskim izbornim sustavom u 650 izbornih jedinica.

Premijerka Theresa May je u dosadašnjem sazivu parlamenta mogla računati na podršku 342 zastupnika, a neke od anketa pokazuju da bi nakon izbora u četvrtak njena parlamentarna većina mogla biti između 399 i čak 421 zastupnika, a takvu većinu Konzervativci nisu imali još od vladavine Margaret Thatcher.

Theresa May, koja je vladu preuzela u srpnju 2016. pošto je David Cameron podnio ostavku nakon referenduma o Brexitu, raspisala je izbore kako bi osnažila većinu uoči pregovora s EU-om o Brexitu.

U početku su kampanjom dominirali Brexit i unutarnja pitanja kao što je zdravstveni sustav, ali nakon nedavnih terorističkih napada u Manchesteru i Londonu u prvi plan su izbila sigurnosna pitanja.

Komentiraj