IZBORI U ŠPANJOLSKOJ: Odaziv na birališta do 14 sati isti kao u prosincu

FaH

Španjolci u nedjelju glasuju na parlamentarnim izborima a odaziv do 14 sati je identičan onome prije šest mjeseci kada su izbori iznjedrili četiri velike stranke koje nisu uspjele oformiti novu vladu zbog čega su građani ponovno poslani na birališta.

Prema službenim podatcima do 14 sati glasovalo je 36,86 posto birača. Na izborima prije šest mjeseci u tom je trenutku svoj listić ubacilo u plastičnu kutiju 36,91 posto glasača.

“Nije bilo gužve, brzo sam došla na red. Sve podsjeća na izbore u prosincu”, rekla je Hini 30-godišnja Raquel Rodriguez stanovnica Madrida.

Ankete uoči izbora nagovijestile su sličan scenarij onome zbog kojega su Španjolci morali opet na biračka mjesta.

Narodna stranka desnog centra, na vlasti od 2011., dobiva najviše glasova no nedovoljno da samostalno sastavi vladu a zasad ne može računati na potporu ostalih stranaka. Nakon prošlih izbora niti jedna stranka nije uspjela skupiti 176 od ukupno 350 mjesta u parlamentu. Na vlasti se gotovo 40 godina mijenjaju stranka lijevog centra Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE) i Narodna stranka no nove prosvjedne stranke Podemos (Možemo) i Građani (Ciudadanos) narušile su tradicionalno dvostranačje.

U prosincu je na izbore izašlo 69,67 posto građana dok je rekordni odaziv bio 1982. kada je glasovalo 79,97 posto Španjolaca.

Visoka nezaposlenost i korupcijski skandali najveći su problem te mediteranske zemlje.

Komentiraj