IZBORI U SCHLESWIG-HOLSTEINU Pobjeda CDU-a Angele Merkel

EPA/FOCKE STRANGMANN

Kršćanski demokrati (CDU) Angele Merkel pobjednici su nedjeljnih lokalnih izbora u pokrajini Schleswig-Holsteinu, što predstavlja veliki poticaj za njemačku kancelarku uoči parlamentarnih izbora u rujnu i udarac za njezine socijaldemokratske rivale.

CDU je prema preliminarnim rezultatima osvojio 32 posto glasova u uglavnom protestantskom Schleswig-Holsteinu. Socijaldemokrati (SPD) – koji su dosad upravljali tom pokrajinom na krajnjem sjeveru Njemačke u koaliciji sa Zelenima i regionalnom strankom SSW koja zastupa dansku i frizijsku manjinu – osvojili su samo 27,2 posto glasova.

Kandidat CDU-a Daniel Guenther rekao je da glasovi birača pokazuju da su nezadovoljni dosadašnjom regionalnom vladom, koju je nazvao “koalicijom stagnacije”.

Rezultat predstavlja veliko razočaranje za novog čelnika SPD-a Martina Schulza, bivšeg predsjednika Europskog parlamenta, koji se nadao da će dobar rezultat ojačati stranku uoči općih parlamentarnih izbora zakazanih za 24. rujna. “Svi smo očekivali bolji rezultat”, rekao je Schulz.

Ipak, unatoč pobjedi CDU-a, zasad nije jasno tko će sastaviti buduću regionalnu vladu.

Krajnje desna stranka protuimigrantska stranka AfD osvojila je 5,9 posto glasova što znači da će po prvi puta u povijesti ući u regionalni parlament Schleswig-Holsteina.

Komentiraj