Izbori u Rumunjskoj: U drugi krug idu Iohannis i Dancila

Predsjednik na odlasku Klaus Iohannis pobijedio je u prvom krugu predsjedničkih izbora u Rumunjskoj, a u drugom će se suočiti sa socijaldemokratkinjom Vioricom Dancilom, pokazuju izlazne ankete u nedjelju.

Drugi krug izbora održat će se 24. studenog. Rumunjski mediji prenose rezultate izlaznih anketa po kojima je aktualni predsjednik Iohannis dobio 39 posto, a Dancila 22,5 posto glasova.

Ankete su i ranije predviđale pobjedu 60-godišnjeg Iohannisa, političar s desnog centra, bivšeg profesora fizike i pripadnika njemačke manjine koji zagovara europske vrijednosti.

Dancila je bivša socijaldemokratska premijerka koju je s vlasti nedavno smijenio parlament, a koju su kritičari smatrali marionetom Liviua Dragnee, najmoćnijeg čovjeka u njezinoj stranci koji je u svibnju završio u zatvoru zbog korupcije.

Iza Iohannisa i Dragnee završili su Dan Barna, vođa mlade proeuropske stranke Savez za spas Rumunjske, sa 16,4 posto, te bivši glumac Mircea Diaconu sa 7,9 posto, pokazuju izlazne ankete.

Podaci izbornog povjerenstva pokazuju da je na izbore izašlo 48 posto birača, uz rekordnu izlaznost dijaspore koja nije ušla u izlazne ankete.

Komentiraj