Izbori u najmoćnijoj zemlji Europske unije: Tko će naslijediti Angelu Merkel?

U Njemačkoj su u nedjelju ujutro otvorena birališta na kojima građani biraju 20. saziv Bundestaga. Nakon 16 kancelarskih godina Angela Merkel povlači se s njemačke političke scene, donosi N1 Televizija.

Tko će naslijediti Mutti?

Tijek događaja

21:45 Neznatno povećana prednost SPD-a

Prema najnovijim projekcijama dvije nacionalne TV kuće, SPD je neznatno povećao prednost pred Unijom.

Prema ARD-u, SPD dobiva 25,7 posto, CDU/CSU 24,5 posto, Zeleni 14,3 posto, Liberali 11,5 posto, AfD 10,5 posto te Ljevica 5 posto.

Po projekcijama ZFD-a, razlima između dvije vodeće stranke je nešto veća. SPD dobiva 26 posto, a CDU/CSU 24,5 posto.

21:35 Rezultat koji se predviđao

Prve rezultate za N1 je komentirao veleposlanik RH u Njemačkoj Gordan Bakota.

“Proteklih tjedan dana vidio se trend smanjivanja razlike između SPD-a i Unije. Sada je, vidimo, razlika jedan posto. Nekako smo svi to predviđali. S jedne strane je to povijesni poraz Unije, a rast SPD-a je po meni rezultat dobre kampanje. Čini se da je Scholz uspio uvjeriti građane da je ozbiljan političar. Da donosi ozbiljnost, predvidivost, ono što je imala Merkel”, rekao je Bakota dodajući da još uvijek nije ništa gotovo “i da su sve opcije na stolu”.

Smatra da će biti nemoguće napraviti vladajuću većinu bez Zelenih.

Ne očekuje neke promjene u odnosima Hrvatske i Njemačke.

“Hrvatska ne treba očekivati dramatične promjene, to su sve političari s kojima Hrvatska ima dugotrajna, dobra iskustva. Mislim da je važno naglasiti da su sve hrvatske vlade dosad imale dobru suradnju s različitim njemačkim vladama. Ne očekujem značajne promjene”, rekao je Bakota.

21:15 Juratović: Scholz će biti kancelar

Iz Berlina se za N1 javio zastupnik SPD-a koji će ponovno biti u Bundestagu, Josip Juratović.

“Mislim da možemo biti zadovoljni rezultatima. Olaf Scholz je taj koji će biti kancelar ako će sve ići po pravilima. I Zeleni i Liberali su u svakom slučaju stranke koje će biti partneri, da li SPD-a da li CDU-u”, rekao je Juratović.

Smatra da je velika koalicija, ali ovaj put crveno-crna, najmanja solucija.

“CDU je dosad bio vodeća stranka, a sam CDU je u takvom rasulu da bi to bilo pogubno za njih. U to uopće ne vjerujem. Svaka stranka koja ima mogućnosti ući u koaliciju ima neku svoju strategiju. Sve se na kraju svodi na kompromis. Mislim da je “Semafor koalicija” momentalno najrealnija. To je i koalicija koju će najviše građana prihvatiti”, rekao je Juratović.

“Dobit će kancelara koji je politički iskusan, najiskusniji od kandidata. Potrebno je da Njemačku vodi netko iskusan. Mijenjat će se puno stvari i bitno je da na tom putu imamo nekoga tko je seriozan. Radnici se neće morati plašiti da će kroz te procese izgubiti posao” rekao je Juratović o Scholzu.

21:05 Neće biti moguće brzo sastaviti vladu

Ako rezultati ostanu ovakvi, onda Scholz ima najveće šanse, rekao je u specijalnoj emisiji N1 bivši hrvatski ministar vanjskih poslova Mate Granić.

“Mislim da su CDU i CSU prekasno nominirali kandidata. Drugo, Soeder je jača ličnost. Bit će raznih manevara, ali postoji princip – onaj koji pobijedi prvi pokušava sastaviti vladu, takva su pravila u Njemačkoj. Neće biti lako sastaviti vladu i neće biti moguće brzo sastaviti vladu”, rekao je Granić.

21:00 Stižu rezultati

Prema trenutnim privremenim rezultatima SPD osvaja 25,5 posto, koalicija CDU/CSU 24,5 posto, Zeleni 13,8 posto, Liberali 11,7 posto, AfD 10,9 posto te Ljevica 5 posto.

20:35 Pobjednički govor Scholza

“Postoji teoretska mogućnost da zbog raznih kompenazija CDU možda na kraju ima više zastupnika u Bundestagu od Scholza i SPD-a zbog kompliciranosti njemačkog izbornog sustava. No kako se SPD milimetarskim koracima, ali ustrajno odljepljuje od CDU-a, ta mogućnost postaje sve manja i manja. Što se tiče reakcija na govore, jedinstven je dojam da je Scholz zaista imao pobjednički govor. Atmosfera u sjedištu CDU-a je tmurna. Govor Lascheta je bio pomalo ziheraški, jasno su upućene poruke Zelenima i Liberalima. Pitanje je koliko će pasti na plodno tlo, pogotovo kad su u pitanju Zeleni”, komentirao je iz BerlinaHrvoje Krešić.

20:30 Tko će formirati većinu?

I Laschet i Scholz poručili su da će formirati vladu.

20:26 Počeo “okrugli stol slonova”

Počela je debata na kojoj sudjeluju glavni kandidati za kancelara, zvana Elefantenrunde, što u prijevodu doslovno znači okrugli stol slonova, javlja BBC.

Debata se emitira na najvećim njemačkim televizijskim kanalima.

20:14 I Zeleni zadovoljni

Rezultatima su zadovoljni i Zeleni, njihova kandidatkinja za kancelarku Annalena Baerbock rekla je da su brojke fantastične.

“Imamo mandat za budućnost. Njemačkoj je potreban novi početak”, rekla je Baerbock. Zeleni će biti jedan od glavnih kandidata za pregovore o budućoj vladi.

19:56 Tko će prvi sastaviti vladu?

Pred Scholzom i Laschetom sada je utrka tko će uspijeti sastaviti koaliciju. Kombinacija je nekoliko, no prema analitičarima, najizglednije su tzv. “Semafor koalicija” i “Koalicija Jamajka”.

Naravno, moguća je još jedna velika koalicija.

 

Izbori u Njemačkoj, moguće koalicije. Photo: N1 Televizija

 

Izbori u Njemačkoj, moguće koalicije. Photo: N1 Televizija

 

Izbori u Njemačkoj, moguće koalicije. Photo: N1 Televizija


19:35 “Najblaže rečeno, Merkel nije zadovoljna”

Izlazne ankete u specijalnoj emisiji N1 komentirale su bivša premijerka Jadranka Kosor i bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić.

Kosor je komentirala najlošiji rezultat CDU-a u povijesti. “Vjerojatno su zbog toga donijeli nabrzinu odluku da on prvi ponudi suradnju, koaliciju, da jasno kaže da on želi biti kancelar, no to ne mora imati utjecaja. No dovoljno je bilo vidjeti Angelu Merkel, njen body language. Prvi puta vidimo da stoji u drugom redu, ne gura. Njen izraz liza i govor tijela pokazuju da nije zadovoljna, najblaže rečeno”, rekla je Kosor.

Dodala je da i Scholz i Laschet po politikima i po nastupu podsjećaju na Merkel.

“Tko god bio kancelar, dugo će biti u njenoj sjedni”; rekla je Kosor.

Angelu Merkel komentirala je i Pusić.

“U našim životima bila je najznačajnija političarka na svijetu. Nije bila kancelarka najveće ekonomije ili zemlje, ali je otpratila jedno četiri američka predsjednika, pet britanskih premijera, francuskih predsjednika, četiri hrvatska premijera… Njezin autoritet i spremnost da preuzme odgovornost u najtežim situacijama su ono po čemu ćemo ju pamtiti. Pa i odluka da se kandidira 2017., mislila se već tada povući, ali vidjela je da je u SAD-u pobijedio Trump, vidjela je da netko mora čuvati kuću, držati demokratski svijet skupa. Mislim da ćemo ju po tom osjećaju sigurnosti pamtiti svi”, rekla je Pusić.

19:25 Matić: Harakiri potez Lascheta

Laschet je napravio jedinu stvar koju je mogao, rekao je da može biti kancelar, komentirao je iz Berlina za N1 novinar Deutsche Wellea Srećko Matić. Laschet je jasno istaknuo da je spreman biti kancelar te pozvao srodne stranke na razgovore. Matić kaže da je to bio “harakiri potez”.

“U ovom trenutku, Njemačka ima dva čovjeka koji žele biti kancelar. Njegova politička budućnost je upitna. Ovo je jajgori rezultat Unije u povijesti”, rekao je Matić.

19:15 Javio se i Laschet

Dugu noć i tijesnu borbu najavio je i CDU-ov Armin Laschet.

“Učinit ćemo sve da sastavimo vladu pod koalicijom Unije”, rekao je.

“Savezni kancelar bit će onaj tko će uspješno prebroditi razlike, bit će onaj tko će u parlamentu složiti većinu. Imat ćemo sadržajne razgovore s našim političkim sunatjecateljima”, rekao je.

19:00 Obraćanje Scholza

SPD-ov kandidat obratio se okupljenima u njegovom stožeru.

“Građani su odlučili da će SPD na svim linijama ići naprijed i to je velik uspjeh. Ovo će biti duga noć, no mnogi birači su zaokružili da žele promjene, da žele da kancelar bude Olaf Scholz”, rekao je Scholz.

18:30 Tko umjesto Merkel?

Mnogi analitičari predviđaju da bi Angelu Merkel na kancelarskoj poziciji mogao naslijediti sadašnji vicekancelar i ministar financija, SPD-ov Olaf Scholz.

18:00 Prve izlazne ankete

Prve procjene na temelju izlaznih anketa objavljene su odmah po zatvaranju birališta u 18 sati. Rezultati na temelju prebrojanih glasova će stizati tijekom večeri, a prvi nepotpuni službeni rezultati se očekuju oko ponoći.

Prema prvim izlaznim anketama po SPD osvaja 25 posto, CDU i CSU 25 posto, Zeleni 15 posto, FDP 11 posto, AfD 11 posto, Die Linke 5 posto, a ostali 8 posto.

Na izborima pravo glasa ima oko 60,4 milijuna Nijemaca, što je gotovo milijun birača manje nego prije četiri godine na posljednjim parlamentarnim izborima 2017. Oko 2,8 milijuna ljudi glasa prvi put na izborima za Bundestag.

Njemačka je podijeljena na 299 izborne jedinice od čega ih je najviše u najmnogoljudnijoj saveznoj pokrajini Sjevernoj Rajni – Vestfaliji (64) a najmanje u saveznoj pokrajini-gradu Bremenu (2).

 

Komentiraj