Izbori u HDZ-u označili kraj političke karijere gradonačelnika Trilja

Prošlog mjeseca održani unutarstranački izbori u HDZ-u označili su kraj političke karijere Ivana Šipića, gradonačelnika Trilja i donedavnog saborskog zastupnika koji je u nemilost vrha stranke pao najprije jer se suprotstavljao usvajanju Istanbulske koalicije, a potom i jer se otvoreno priklonio Miru Kovaču i Davoru Ivi Stieru u borbi za vrh HDZ-a. Šipić je tijesnom većinom glasova smijenjen s mjesta predsjednika gradskog ogranka stranke, a njemu bliski suradnici upozorili su Nacional da se radi o eklatantnoj manipulaciji izbornim procesom u režiji predsjednika županijskog HDZ-a Ante Sanadera, inače i političkog tajnika stranke te njemu bliskog tajnika županijskog ogranka Ante Mihanovića.

‘’Od raspisivanja unutarstranačkih izbora u veljači do trenutka njihova održavanja u studenome u stranku je mimo procedure upisano najmanje 70 članova koji su odlučili izbore’’, tvrde sugovornici Nacionala i upozoravaju da je time prekršen statut HDZ-a u kojemu stoji da o novim članovima odlučuju temeljni ogranci. Oni u Trilju nisu imali sastanke od veljače.

‘’U stranku su se upisivali razni kumovi, sestre, roditelji i druge osobe bliske novom vodstvu. Čak ni predsjednica Gradskog izbornog povjerenstva u trenutku izbora nije bila članica stranke, na to mjesto ju je predložila sestra koja je kasnije postala potpredsjednica ‘novog HDZ-a’ u Trilju. Učlanili su čak i oporbenog vijećnika HSP-a, jedinog kritičara HDZ-ove vlasti’’, tvrde isti sugovornici. Cilj cijele akcije, uvjeravaju, bio je upravo obračun s Ivanom Šipićem, a postupkom su iz sjene upravljali Sanader i Mihanović.

Novi predsjednik triljskog HDZ-a postao je Ivan Bugarin, inače trenutni zamjenik gradonačelnika Trilja Ivana Šipića, kojega će po svemu sudeći i zamijeniti na lokalnim izborima u svibnju iduće godine. U ovom gradu, naime, HDZ vlada već tri desetljeća, dok se oporba svodi na folklor. U dosadašnjem mandatu u Gradskom vijeću sjedila su tek dva HSP-ovca i dva nezavisna vijećnika.

Komentiraj