Gotovo polovica glasova birača iz Federacije BiH prebrojana je nešto prije 22 sata a ti rezultati govore kako je kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željko Komšić dobio potporu 113 tisuća birača a njegov glavni rival predsjednik HDZ BiH Dragan Čović oko 33 tisuće.

Podatak je to koji je novinarima postao dostupan temeljem aplikacije za obradu podataka postavljene u izbornom stožeru Stranke demokratske akcije (SDA) u Sarajevu a iz nje proistječe kako je među onima koji su na glasačkim listićima odlučili birati hrvatskog kandidata za Komšića glasovalo njih 70 posto dok je svoj glas Čoviću dalo 21 posto.

Riječ je o podacima koji se temelje na 488 tisuća od ukupno 900 tisuća birača koliko ih je na izborima glasovalo na području Federacije BiH za hrvatskog ili bošnjačkog člana predsjedništva. Ti podaci ne uključuju glasove iz nekih od županija s apsolutnom hrvatskom većinom.

Dužnosnik HDZ BiH i predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara je komentirajući ove pokazatelje u Mostaru kazao kako je riječ o pokušaju narušavanja ravnoteže u BiH.

“Nadam se da se trend neće nastaviti kroz druga glasačka mjesta koja još nisu prebrojana”, kazao je Čavara ističući kako je jasno da Komšić nije kandidat hrvatskog naroda.

Dodao je kako su u HDZ-u BiH sigurni da je Čović dobio uvjerljivu potporu većine hrvatskog naroda ali je upozorio kako ipak valja pričekati konačne rezultate.

Podaci koje je objavila SDA ukazuju kako je u utrci za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH kandidat te stranke Šefik Džaferović gotovo sigurni pobjednik.

On je dobio potporu 40,9 posto birača čiji su glasovi prebrojani, slijedi kandidat Socijaldemokratske partije (SDP BiH) Denis Bećirović s oko 33 posto osvojenih glasova dok je Fahrudin Radončić izvjesno gubitnik jer je dobio glasove tek oko 12 posto birača.

Što se točno zbiva u Republici Srpskoj i dalje je nejasno jer i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Savez za pobjedu tvrde kako u utrci za člana Predsjedništva BiH pobjeđuju upravo njihovi kandidati Milorad Dodik odnosno Mladen Ivanić.

Komentiraj