IZBORI U AUSTRIJI: Dvojica predsjedničkih kandidata izjednačeni

FaH

Norbert Hofer trebao bi postati prvi austrijski predsjednik iz stranke krajnje desnice s 50,9 posto glasova, ali je upitno hoće li uspjeti jer mu je vodstvo pretijesno pred kandidatom Zelenih Alexanderom Van der Bellenom, pokazuju projekcije instituta ARGE Wahlen u nedjelju u drugome krugu predsjedničkih izbora.

Neovisni kandidat s potporom stranke Zelenih Van der Bellen prema tim projekcijama dobiva 49.1 posto glasova.

Projekcije institua SORA za ORF pokazuju da Hofer dobiva 49,9 posto, a van der Bellen 50,1 posto glasova, uz pogrešku opd 1,6 posto, prenosi agencija Reuters.

Pobjeda Norberta Hofera iz Slobodarske stranke (FPO) osnažila bi protumigracijski i euroskeptični populistički pokret u Europi suočenoj s izbjegličkom krizom i to pred skorašnji referendum na kojem Britanci odlučuju o izlasku ili ostanku u Europskoj uniji.

Ustanove za ispitivanje javnog mišljenja gotovo su sigurne da Van der Bellen neće pobijediti Hofera koji je sada potpredsjednik austrijskog parlamenta.
Prognoze se temlje na više od trećine prebrojanih glasova i to pretežito u ruralnim izbornim jedinicama.

Konačni rezultati očekuju se u ponedjeljak,  a margina pogreške iznosi 2 posto, piše agencija AFP ističući da austrijske predsjedničke izbore pomno prati cijela Europa.

Austrijanci u nedjelju biraju predsjednika u drugome krugu jer je u prvome Hofer osvojio 35 posto, a 21 posto je dobio van der Bellen. Obojica su glatko pobijedila kandidate socijaldemokrata i narodnjaka, dominantnih stranaka na austrijskoj političkoj pozornici. To je odmah izazvalo potres među vladajućim socijaldemokratima pa je donedavni kancelar Werner Faymann bio prisiljen na ostavku. Naslijedio ga je šef Austrijskih željeznica Christian Kern.

Austrijski predsjednik ima ceremonijalnu ulogu, ali po ustavu može raspustiti vladu i izazvati političku krizu u zemlji. Također je vrhovni zapovjednik austrijskih oružanih snaga.

Norbet Hofer (45) zrakoplovni je inženjer koji se krajnoj desnici pridružio prije 20 godina i polako se iz regionalne politike u Gradišću uspeo do nacionalne scene.  U saveznom je parlamentu od 2006. Poznat je kao prijateljsko lice FPO-a, suprotno od agresivnog čelnika stranke Heinz-Christian Strachea. Neovisno o tome, imao je veliku ulogu u pisanju protuuseljeničke stranačke platforme.

Otac je četvero djece i hoda pomoću štapa, što je posljedica ozbiljne ozljede nakon paraglajderske nesreće.

Van der Bellen je ugledni ekonomist koji je ušao u politiku tek kad mu je bilo pedeset godina. Bio je predsjednik stranke Zeleni do 2008. godine. Miran je i odmjeren retoričar što mu je donijelo ugled i mnogo šire od lijevog političkog spektra. Taj 72-godišnji pasionirani pušač službeno se natječe kao neovisni kandidat kako bi privukao više birača, ali mu kampanju financiraju i organiziraju Zeleni.

Komentiraj