EPA/LISI NIESNER

IZBORI U AUSTRIJI Kurz je pobjednik, za vlast će mu trebati ekstremna desnica

Mlada konzervativna zvijezda Sebastian Kurz na putu je da postane sljedeći austrijski kancelar. Tridesetjednogodišnji konzervativac i njegova Narodna stranka (ÖVP) koju vodi od svibnja imaju nešto više od 31 posto glasova. Kad se to izrazi u broju zastupnika u parlamentu, Kurz i njegova stranka imaju 62 od 183 mjesta, piše CNN.

Nakon prebrojanih 90 posto glasova više je nego jasno da će za formiranje većine Kurzu trebati još netko, a to će vjerojatno biti ekstremna desna Slobodarska stranka ili FPO.

Kurz je u kratkom govoru rekao kako je ovo velika odgovornost.

“Dobili smo veliku odgovornost od birača danas. Moramo imati na umu da ljudi imaju puno povjerenja u naš pokret. Imamo puno posla. Radi se o cijelom novom političkom stilu u našoj zemlji”, rekao je Kurz.

Detaljniji rezultati bit će objavljeni 19. listopada, a službeni 31.

Iako su prvi rezultati sugerirali da je desničarski FPO zauzeo drugo mjesto po broju glasova, na kraju su ga, kako sada stvari stoje, ipak pretekli socijaldemokrati. Obje su stranke dobile nešto više od 26 posto glasova pa tako tu stvari ostaju otvorene dok se ne pobroje svi glasovi. Ipak, socijaldemokrati aktualnog kancelara Christiana Kerna nisu postigli katastrofalan rezultat, kako su neki predviđali.

Kurz će, kako je ranije spomenuto, saveznika najvjerojatnije tražiti u Slobodarskoj stranci (FPO) iz razloga što je suradnja njegovog OVP i socijaldemokrata raskinuta ranije ove godine, a u kampanji su padale teške riječi.

To pomalo ekstremistički FPO stavlja u moćnu poziciju i to samo pola godine nakon što su Austrijanci na napetim izborima odbili da im predsjednik bude ekstremni Norbert Hofer iz Slobodarske stranke.

Predizborna kampanja protekla je u sjeni skandala oko lažnih Facebook stranica kojima je SPÖ pokušao ugroziti imidž Sebastiana Kurza. Kurz je svoju predizbornu kampanju usredotočio na protuimigrantsku politiku.

Gubitnik izbora je stranka Zeleni koja je s 4,7 posto prešla izborni prag ali je u usporedbi sa zadnjim izborima izgubila 7,7 posto glasova. Ulazak u parlament osigurala je i liberalno orijentirana stranka Neos s 5,3 posto te lista bivšeg političara Zelenih Petera Pilza s 4,3 posto.

Rođen 2. kolovoza 1986. u Beču u obitelji tehničara i nastavnice, Sebastian Kurz ima već dugu političku karijeru.

Državnim tajnikom bio je imenovan u dobi od 24 godine, i prije nego što je diplomirao pravo, a 2013. postao je najmlađi ministar vanjskih poslova u Europi. U šest godina koliko je ministar, Sebastian Kurz (31) nametnuo se kao političar koji je potreban za preporod Austrije.

Otkako je u svibnju preuzeo kormilo ÖVP-a, konzervativne pučke stranke gotovo na izdisaju, Kurz je okončao deset godina dugu veliku koaliciju s ljevicom i od tada taj “Wunderwuzzi” (nešto kao čudo od djeteta) u politici nastupa bez pogreške, savršeno komunicirajući s javnošću.

Sudionik brojnih televizijskih emisija, Kurz se uspješno suprotstavljao glavnim rivalima ne gubeći hladnokrvnost.

Uspjeh je tim dojmljiviji ima li se na umu da su čelnik krajnje desnice Heinz-Christian Strache (Slobodarska stranka, FPÖ) i socijaldemokratski kancelar Christian Kern stariji od njega 17, odnosno 20 godina, a Kurz ih je, prema anketama, ostavio za sobom sa šest do osam posto prednosti.

Visok i skladno odjeven mladić guste, svijetle kose, Kurz je u svoju sliku modernog političara vješto ukomponirao tvrdo stajalište prema imigraciji.

Uostalom, smatra se da će pučani i krajnji desničari uspostaviti koalicijsku vladu nakon parlamentarnih izbora u nedjelju, a dvojica čelnika približila su stajališta do te mjere da je Strache optužio Kurza za “plagiranje” slobodarskog programa.

Medijska scena podijeljena je između divljenja i ironije prema mladome političaru. Kritičari ga nazivaju “Kaiser” (Car) i “Mesija”, a neki se prisjećaju Joerga Haidera, čelnika krajnje desnice koji je poginuo u prometnoj nesreći 2008.

Baš kao što je Kurz umjetnim disanjem obnovio Austrijsku narodnu stranku i Haider je tako spasio umiruću Slobodarsku stranku ojačavši je do te mjere da je 2000. ušla u sastav konzervativne vlade. Francuski politolog Patrick Moreau zbog toga Kurza naziva ‘light’ verzijom Haidera, ali pritom valja imati na umu da je Kurz predan članstvu Austrije u Europskoj uniji i da mu se nikad nije otela nikakva rasistička primjedba.

Komentiraj