Izbori u Andaluziji

epa

U Andaluziji se u nedjelju održavaju regionalni izbori na kojima će snage odmjeriti socijalisti koji su se ljetos vratili na vlast u Španjolskoj i desna oporba, prije regionalnih, lokalnih i europskih izbora u svibnju 2019. te parlamentarnih koji se također očekuju 2019.

Na ovim izborima mogla bi se probiti manja stranka krajnje desnice Vox i prvi put ući u pokrajinski parlament nakon povratka demokracije u Španjolskoj 1978.

Španjolska socijalistička radnička stranka od 1982. kontrolira tu južnu, najgušće naseljenu pokrajinu s 8,4 milijuna stanovnika i ankete joj predviđaju pobjedu, ali ponovo bez apsolutne većine i s još manje glasova.

Velik gubitak pokrajinskih zastupnika – sada ih ima 47 – bio bi loš znak za socijalističkog premijera Pedra Sancheza, premda se distancirao od kampanje Susane Diaz, predsjednice Andaluzije i njegove vječite suparnice u stranci.

Najveći je izazov na desnici, gdje liberalna stranka Ciudadanos pokušava prestići konzervativce u Narodnoj stranci (PP).

Mladi Pablo Casado (37) koji je preuzeo vodstvo PP-a nakon odlaska bivšeg premijera Mariana Rajoyja kojeg je ljetos srušio Pedro Sanchez, održao je niz nastupa i skupova ne bi li se odupro uzletu Ciudadanosa.

No Casado nije uspio zaustaviti pad svoje stranke u ispitivanju javnog mišljenja i mnogo riskira na ovim regionalnim izborima, misli Jean-Baptiste Harguindeguy sa sveučilišta Pablo de Olavide u Sevilli. “Izborne kampanje su uvijek komplicirane za PP u Andaluziji, rekao je, i Casado bi se mogao iscrpiti”.

Njegova je zadaća to teža što će mu Vox uzeti glasove, iako je PP dosad imao prevlast na desnici.

Voxu, koji se u kampanji borio protiv ilegalne imigracije i za zabranu katalonskih separatističkih stranaka, ankete predviđaju pet zastupničkih mjesta, premda će ostati marginalan, misle stručnjaci.

Ne osvoji li apsolutnu većinu, Susani Diaz će trebati koalicijski partneri da bi mogla vladati.

Ciudadanos su unaprijed odbili mogućnost ulaska u novu koaliciju s njom.

Naprotiv, radikalna ljevica Adelante Andalucia (Naprijed Andaluzijo), mjesna inačica Podemosa koju vodi Teresa Rodriguez, u teoriji je planira poduprijeti ne bi li zaustavila desnicu.

Kako bi mobilizirali svoje pristaše, PSOE i Adelante Andalucia su upozorili na opasnost moguće koalicije PP-a, Ciudadanosa i Voxa. Ona bi bila nešto potpuno novo, ali nijedna od tih stranaka nije ju htjela isključiti.

Komentiraj