Screenshot/YouTube

IZBORI NA NOVOM ZELANDU Vladajuća Nacionalna stranka u velikom vodstvu

Novozelandska vladajuća Nacionalna stranka u velikom je vodstvu nad Laburističkom strankom nakon prebrojanih 70 posto glasova na općim izborima u subotu.

Glasovi u korist novozelandske vladajuće Nacionalne stranke dosegli su 46,5 posto, dok je potpora Laburističkoj stranci 35,5 posto, prema podacima izborne komisije.

Nacionalistička stranka Prvo Novi Zeland dobila je 7,4 posto glasova, Zeleni koji su u sporazumu s Laburistima, dobili su 5,9 posto, iznad izbornog praga od pet posto.

Rezultati ispitivanja javnog mišljenja još su donedavno upućivali da vladajuća nacionalna stranka premijera Billa Englisha ima prednost od gotovo deset posto, no zadnjih dana laburisti su ih dostigli te su dvije stranke dan uoči izbora vodile gotovo mrtvu trku.

Prošli mjesec laburisti su promijenili vodstvo čime su kampanji, za koju se činilo da će biti dosadna, udahnuli novu živost. Njihova nova čelnica, 37-godišnja Jacinda Ardern, novo je lice na političkoj sceni što je pridonijelo njezinoj eksplozivnoj popularnosti pa su mediji u petak iskovali termin “Jacindamania”. No, kako se čini, taj preokret ipak nije bio dovoljan da laburisti preuzmu vlast.

English, 55-godišnji bivši ministar financija koji je preuzeo vladu lani nakon ostavke Johna Keya, natječe se drugi put za premijera nakon neuspjeha iz 2002.

Komentiraj