IZBORI 2015. Mlakar: sutra počinju pregovori HDZ-a i MOST-a

Patrik Macek/PIXSELL

Dužnosnik HDZ-a Davorin Mlakar najavio je za srijedu početak pregovore o suradnji između HDZ-a i predstavnika MOST-a, a prvo će se razgovarati o programima i reformama.

  U HDZ-u smo danas razgovarali više od dva sata o našim programima i o tome kako ćemo pristupiti pregovorima s MOST-om, a prvi sastanak dogovoren je već za sutra”, kazao je Mlakar novinarima nakon sastanka održanog u utorak popodne u HDZ-u.

 Istaknuo je da je MOST za HDZ politička stranka koja je u Saboru osvojila 19 mandata, ne želeći komentirati današnju izjavu Stipe Petrine (MOST) koji je rekao da je za njega predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko “oličenje zla”.
 Na pitanje novinara je li HDZ spreman MOST-u ponuditi premijersko mjesto, Mlakar je odgovorio  da će HDZ prvo razgovarati o programima i reformama koje najavljuju već tri godine i sada ih nalaze i kod drugih političkih stranaka.
 “Kada dogovorimo političku platformu na kojoj surađujemo, onda ćemo razgovarati o mjestima”, dodao je.
 Mlakar je naglasio  kako vjeruje da će o tome tko će biti mandatar odlučivati predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, a o konačnom premijeru Hrvatski sabor koji mu izglasava povjerenje.
 Upitan kako komentira medijske informacije da SDP navodno ima već 66 mandata (56 svojih, plus 3 IDS-a, i 7, od 8,  predstavnika nacionalnih manjina) odgovorio je kako po njegovim saznanjima, SDP i njegova koalicija ima samo onoliko mandata koliko su osvojili na parlamentarnim izborima.
 Mlakar je potvrdio da se predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko jučer susreo sa zagrebačkim  nadbiskupom, kardinalom  Josipom Bozanićem.
 Također je rekao da u HDZ-u još nisu odlučili tko će s njihove strane sudjelovati u pregovorima sa MOST-om, što će učiniti sutra.
 HDZ će inzistirati na vladi stručnjaka
 Na upit kako komentira medijske natpise da je HDZ spreman odreći se svog mandatara, i to mjesto prepustiti nestranačkoj osobi, Mlakar je odgovorio kako o tome nema nikakvih informacija. Naglasio je i da će HDZ inzistirati na vladi stručnjaka i tada su moguća različita rješenja za zauzimanje pojedinih resora.
  “S obzirom na krizu u kojoj se Hrvatska nalazi, jedna od temeljnih pretpostavki da se iz nje izvučemo jest birati vladu stručnjaka za koje vjerujemo da to mogu odraditi”, naglasio je Mlakar. Dodao je da je prerano govori o bilo kakvim imenima.
 “Nema zasada imena, ali ćemo nastojati izabrati vladu stručnih ljudi koja može odraditi posao. Njih čeka ogroman i težak zadatak i stoga mislimo da su stručnjaci ono što nam danas treba”, zaključio je Mlakar.

Komentiraj