IZBORI 2015. Karamarko: Svaka država mora kontrolirati granice, a mi smo država “bez granica”

HINA/ Damir SENČAR

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je u ponedjeljak kako svaka država mora kontrolirati svoje granice, a Hrvatska je sada država “bez granica”.

“Nećemo graditi zidove, oni su samo slikoviti prikaz situacije u kojoj se nalazimo. Mi nemamo nikakvih zidova, mi nemamo ništa. Mi smo država bez granica, a bojim se uskoro i bez ljudi, kako je ova Vlada radila svoj propali mandat”, kazao je Karamarko novinarima komentirajući izjavu premijera Zorana Milanovića da je “zadnje od zadnjih rješenja da Hrvatska sagradi zid na tom kratkom potezu zelene granice”, što Milanović smatra “ružnim i krivim”.

Država mora kontrolirati svoje granice s vojskom i policijom

Karamarko je istaknuo da svaka država mora kontrolirati svoje granice vojnim ili policijskim snagama, a bitnim drži i da se izbjeglice koje ulaze u našu zemlju tretiraju s visokim standardima humanitarne pomoći.

Izbjeglice se mora usmjeravati prema legalnim graničnim prijelazima, registrirati ih i pružiti im maksimalnu humanitarnu pomoć. “Hrvatska treba registrirati izbjeglice, jer to od nas očekuju naši susjedi koji su to i napravili – Slovenci, Austrijanci i Mađari. Oni vladaju situacijom, a situacija vlada našom Vladom. I sada je Vlada na odlasku bezrazložno ljuta na one koji su se dobro organizirali”, rekao je.

  • Izrazio je žaljenje zbog izjave slovenske ministrice unutarnjih poslova Vesne Gyorkos Žnidar da Hrvati ne komuniciraju i ne pridržavaju se europskih pravila, već djeluju još samo kao prijevoznici, rekavši kako ne želi da netko Hrvatsku optužuje da ima neorganiziranu Vladu, da je nesposobna i neke stvari ne može napraviti onako kako ostali rade.

Predsjednik HDZ-a rekao je da u izbjegličkoj krizi Hrvatska mora biti u mozaičnom programu, dogovoru i strategiji EU-a. “Hrvatska mora prihvatiti kvote koje su joj dodijeljene, ali isto tako mora biti samo tranzitna zemlja za onaj dio izbjeglica koji nije u kvoti. Koliko iz Hrvatske imigranata izađe u Mađarsku i Sloveniju, toliko ih može ući, a skrbit ćemo za onaj broj izbjeglica koji nam pripada po kvotama i to ćemo poštivati. To će biti naš prijedlog rješavanja problema”, kazao je.

Upitan bi li, ako Hrvatska zatvori granice prema Srbiji i izbjeglice krenu prema BiH, to moglo dovesti do destabilizacije te države, odgovorio je da Hrvatska mora zatvoriti ilegalne prijelaze i to dogovoriti sa svojim susjedima. No, upozorio je, ako izbjeglice krenu prema BiH, taj scenario mogao bi biti realan.

Smanjenje plaća dužnosnika u Vladi i Saboru za 25 do 30 posto

Također je potvrdio da će, ako osvoji vlast, ministrima, saborskim zastupnicima i sebi smanjiti plaće za 25 do 30 posto jer drži da ljudi u izvršnoj vlasti kao i u Saboru moraju “zarađivati po učinku”.

“Ako ta Vlada uspije dići BDP , a morat će nakon programskih osvježenja koje imamo i koje ćemo implementirati i smanji nezaposlenost, zašto ministri ne bi imali veće plaće. Međutim, neka krenu s 25 ili 30 posto manjom plaćom. To ćemo još vidjeti”, rekao je.  To će biti ušteda od oko 25 milijuna kuna, što je oko 3500 poticaja za svako novorođeno dijete od po 1000 eura, dodao je.

Na pitanje je li svoju saborsku plaću zaradio po učinku, odgovorio je kako je on predsjednik HDZ-a, a da svoju aktivnost nije kreirao kako je radio, sada njegova stranka ne bi bila pred petom izbornom pobjedom. “Radim za stranku koja je u Saboru. Biste li htjeli da kad uđem u Sabor bacim stranačku iskaznicu”, upitao je Karamarko novinare.

Komentiraj