Izbor predsjednika EP-a: niti jedan kandidat s natpolovičnom većinom, ide se u drugi krug

Niti jedan od četvero kandidata za predsjednika Europskog parlamenta (EP) nije u srijedu u prvom krugu glasovanja uspio ostvariti natpolovičnu većinu te će se ići u drugi krug, objavio je predsjednik EP-a na odlasku Antonio Tajani.

Najviše glasova u prvom krugu dobio je talijanski socijaldemokrat David Sassoli s 325 glasova, a slijedi zastupnik iz redova konzervativaca i reformista (ECR), Čeh Jan Zahradil, sa 162 glasa.

Treće mjesti drži zastupnica Zelenih Ska Keller sa 133 glasa, a posljednja je Španjolka Sira Rego, kandidatkinja Ujedinjene europske ljevice i Nordijske zelene ljevice (GUE/NGL).

U prvom krugu glasalo je 735 zastupnika. Broj valjanih glasova iznosio je 662 te je za apsolutnu većinu i pobjedu trebalo osvojiti 332 glasa. Broj nevaljanih glasova iznosio je 73.

Kandidate za funkciju predsjednika EP-a  predlažu klubovi zastupnika ili skupina od 38 zastupnika (pet posto ukupnog broja zastupnika). Na tajnom glasanju, kandidat za pobjedu treba osvojiti većinu glasova, a odabiru mogu prethoditi i do četiri kruga glasanja.

U prva tri kruga se glasa na način da kandidat mora osigurati apsolutnu većinu, 50 posto plus jedan glas izraženih glasova.

Ako nakon tri kruga glasovanja niti jedan kondidat ne dobije apsolutnu većinu izraženih glasova, u četvrtom krugu sudjeluju samo dva zastupnika koja su ostvarila najveći broj glasova u trećem krugu.

Komentiraj