FaH

IZBJEGLIČKA KRIZA: Slovenija Hrvatskoj nudi pomoć; nema koridora

Slovenska ministrica unutarnjih poslova Vesna Gjerkeš Žnidar u četvrtak je u telefonskom razgovoru s hrvatskim kolegom Rankom Ostojićem ponudila pomoć ako bi je Hrvatska zatrebala, ali je ponovo isključila mogućnost uspostave koridora za migrante preko Slovenije, objavilo je u priopćenju za javnost slovensko ministarstvo.

Uz to, Gjerkeš je u razgovoru s hrvatskim kolegom naglasila da od Hrvatske očekuje poštovanje i ispunjavanje svih obveza koja je Hrvatska prihvatila kao članica EU-a, a koje proizlaze iz europskog acquisa.

Što se tiče koridora za izbjeglice preko slovenskog teritorija, Gjerkeš je navela da se o tome nije razgovaralo i da je takva informacija bila pogrešna.

Europska pravna stečevina ne poznaje koncept humanitarnih koridora za izbjeglice i kad bi Slovenija migrantima iz susjednih država omogućavala prijelaz kroz svoj teritorij time bi kršila europsku regulativu, istaknulo je slovensko ministarstvo unutarnjih poslova.

Slovenski premijer Miro Cerar rekao je, nakon sastanka koji je s njim zahtijevao austrijski kancelar Werner Faymann u Ljubljani, da će Slovenija štititi svoju južnu, šengensku granicu s Hrvatskom po pravilima i obvezama koje je preuzela te da se tih obveza pridržava.

Slovenski mediji navode da je ideja o izbjegličkim koridorima ipak prisutna kod nekih slovenskih stručnjaka za pitanja migracija i sigurnosti te da je i Ljubljana prije stanovitog vremena o toj zamisli razmišljala ako bi pritisak na njenu južnu granicu postao prevelik.

Komentiraj