Dođe li do promjene pravca kojim sada izbjeglice iz arapskih i afričkih zemalja pokušavaju stići do Europske unije Bosna i Hercegovina mogla bi se suočiti s dvadeset tisuća migranata, izjavio je zamjenik ravnatelja Službe za poslove sa strancima BiH Izet Nizam kako ga u subotu citira sarajevski “Dnevni avaz”.

Vlasti u BiH pripremaju se za različite scenarije najveće izbjegličke krize u Europi nakon Drugog svjetskog rata a jedan od njih predviđa preusmjeravanje sadašnje rute koja vodi preko Makedonije i Srbije za Mađarsku na novu preko Kosova i Crne Gore prema BiH i Hrvatskoj.

 

  • Taj scenarij postat će izgledan ukoliko se i Rumunjska odluči na slične mjere koje je poduzela Mađarska gradnjom ograde na granici sa Srbijom.

 

U tom bi slučaju, istaknuo je Nizam, jedini izlaz izbjeglicama bio onaj preko BiH.

Najugroženiji dio u tom bi slučaju bila granica između Crne Gore i istočne Hercegovine na pravcu prema Trebinju jer tamo nema prirodnih zapreka koje bi priječile prolaz ilegalim migrantima.

“U Srbiji je registrirano oko 106 tisuća izbjeglica i svi su oni došli ilegalnim putevima a samo dio njih može pokrenuti izbjeglički val koji može preplaviti BiH”, ocijenio je Nizam.

Vijeće ministara BiH narednog bi tjedna trebalo razmatrati akcijski plan za suočavanje s izbjegličkom krizom.

BiH bi uz aktiviranje dodatnih kapaciteta mogla smjestiti najviše do tisuću izbjeglica pa se ubrzano razmatra mogućnost prilagodbe napuštenih vojnih objekata no oni su uglavnom u derutnom stanju i bez značajnijih ulaganja teško mogu pružiti pristojnije uvjete za duži boravak ljudi.

Komentiraj