IZBJEGLIČKA KRIZA Milanović: Tu se ne radi o vrećama kupusa, tu su u pitanju ljudi

FaH

Predsjednik Vlade i SDP-a Zoran Milanović poručio je u nedjelju kako je IDS dio Kukuriku koalicije te su mu vrata za daljnju koalicijsku suradnju širom otvorena, ali i istaknuo da u Istru, odnosno Barban gdje nazoči 40. tradicionalnoj viteškoj priredbi “Trka na prstenac”, nije došao sređivati stanje u koaliciji.

 

  • Novinare je zanimalo i je li Hrvatska spremna prihvatiti izbjeglice ukoliko se izbjeglička ruta preusmjeri prema Hrvatskoj, na što je Milanović rekao kako je gotovo nemoguće da se u Hrvatskoj dogodi ono što se dogodilo Makedoniji.

 

“Ja sam od prvog dana i u Hrvatskoj i na Europskom vijeću i među premijerima Europskog vijeća govorio da smo mi zemlja koja je, kada je bilo najteže, dobila tuđu pomoć. Stoga smo u skladu sa svojim mogućnostima koje su male, ali postoje, spremni pomoći i to ćemo i napraviti”, istaknuo je. Ustvrdio je kako ne očekuje da će se izbjeglička kriza preliti u Hrvatsku, ali i naglasio da, ukoliko do toga ipak dođe, “moramo biti ljudi, imati srca i dati sve od sebe, a ne biti sitne gazde i sitni žicari”. “Ima i takvih u Hrvatskoj, ali ih je jako malo”, dodao je.

Dusko Marusic/PIXSELL
Dusko Marusic/PIXSELL

Milanović je poručio kako su u rješavanju izbjegličke krize i pomoći izbjeglicama najmanji problem financije jer, kazao je, postoje esursi i izvori iz kojih se to može financirati, ponovivši kako ne očekuje da će se to dogoditi Hrvatskoj. “Hrvatska nije cilj i meta, no tu se ne radi o vrećama kupusa, tu su u pitanju ljudi koji su očajni i bježe iz teške situacije te ih ne možete dočekati pendrecima”, istaknuo je premijer.

Upitan ima li država strategiju za prihvat izbjeglica odgovorio je kako Hrvatska ne može imati strategiju mimo EU, “koja nema strategiju i ovo ju je dočekalo kao iznenađenje”. “Njemačka će ove godine primiti gotovo milijun ljudi, a Hrvatska će, naravno, pomoći. Jedan od naših najvećih brodova je trenutno kod Sicilije gdje sudjeluje u spašavanju ljudi. Dakle, tu smo, nećemo bježati od odgovornosti i Hrvati će biti solidarni”, zaključio je Milanović.

Novinari su ga pitali i ima li saznanja da su egipatske službe ubile osobu koja je bila upletena u ubojstvo otetog hrvatskog državljanina Tomislava Salopeka, na što je odgovorio kako je upoznat s tim, ali nažalost sa zakašnjenjem. “Ne mogu ništa komentirati, imam informaciju, no kao što znate, mogućnosti su nam ograničene”, rekao je.

“Trci na prstenac” u Barbanu osim premijera Milanovića u nedjelju su nazočni i predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović te bivši predsjendici Ivo Josipović i Stjepan Mesić.

Komentiraj