IZBJEGLIČKA KRIZA Hollande i Merkel traže ujednačen odgovor Europe

EPA/KAY NIETFELD

Francuski predsjednik Francois Hollande i njemačka kancelarka Angela Merkel zatražili su u ponedjeljak u Berlinu u zajedničkoj izjavi “ujednačen” odgovor Europe na izbjegličku krizu.

“Moramo pokrenuti ujednačen sustav prava azila”, rekao je Hollande novinarima naglasivši da se radi o “izvanrednoj situaciji koja će trajati”.

Kancelarka Merkel je istaknula da Europska unija mora što prije početi primijenjivati jednako pravo azila.

 

  • Kancelarka je također zaželjela da se ove godine pokrenu centri za registriranje u zemljama ulaza, Grčkoj i Italiji. Nije otvoren niti jedan od tih centara u kojima se odvajaju migranti koji imaju pravo azila od ostalih od kraja lipnja kada je o tome donešena odluka i dodala da “ne mogu tolerirati takvo kašnjenje”.

 

Naglasivši da su Francuska i Njemačka solidarne, francuski predsjednik je naglasio ujednačene podjele izbjeglica koji imaju pravo azila u Europi i dostojanstveno ispraćanje osoba koje su ilegalno ušle.

“Također moramo pokrenuti ujednačen sustav prava azila, kao i zajedničke migracijske politike sa zajedničkim pravilima” i spomenuo “norme prihvata i definiciju sigurnih zemalja”.

“Postoje trenuci u našoj europskoj povijesti kada smo suočeni s izvanrednom situacijom, danas je to slučaj i ova će izvanredna situacija trajati”, zaključio je Hollande.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]