EPA/BEA KALLOS

IZBJEGLIČKA KRIZA Budimpešta ponovno otvorila vrata željezničkog kolodvora

Glavni željeznički kolodvor u Budimpešti otvorio je svoja vrata stotinama imigranata nakon dvodnevne ‘pauze’. Nakon otvaranja vrata kolodvora, ljudi su nahrlili na stepenice koje vode prema platformama, ali nije bilo nijednog vlaka koji je išao prema zapadnoj Europi, javlja BBC.

Mađarski premijer Viktor Orban, koji se protivi imigrantima, u Bruxellesu treba održati razgovore o izbjegličkoj krizi. Broj migranata koji ulaze u Europu dosegao je rekordnu razinu, a samo u srpnju je stiglo 107,5 tisuća imigranata. Njemačka ove godine očekuje dolazak 800 tisuća migranata, što je četiri puta više nego prošle godine.

 

  • Porast u brojkama stvorio je napetosti i neslaganja zbog migracijske politike Europske unije. Njemačka, Italija i Francuska pozvale su u srijedu na ‘pravednu raspodjelu’ izbjeglica u cijeloj Europskoj uniji. Italija i Grčka žalile su se kako je broj imigranata koji stiže na njihove obale prevelik.

 

Dok su zemlje poput NJemačke spremne prihvatiti veliki broj tražitelja azila, druge nisu. Ministri unutarnjih poslova i pravosuđa članica Europske unije sastat će se 14. rujna u Bruxellu kako bi raspravljali o krizi.

Britanski premijer David Cameron rekao je u srijedu kako ‘primanje sve više i voše izbjeglica’ nije odgovor.

Svijet je i dalje potresen prizorima petero djece koja su se utopila u turskim vodama dok su pokušavali doći do Grčke. Ukupno je stradalo 12 migranata. Društvenim medijima kruži fotografija trogodišnjeg dječaka koji se utopio zajedno sa svojom majkom i petogodišnjim bratom.

Komentiraj