IZBJEGAVANJE SUKOBA INTERESA: Coe želi neovisnu antidoping agenciju za atletiku

Jurica Galoic/PIXSELL

Stvaranje neovisne agencije pomoglo bi u borbi protiv dopinga u atletici, izjavio je u srijedu Sebastian Coe, britanska atletska legenda i kandidat za predsjednika Međunarodne atletske federacije (IAAF) .

Coe smatra da bi jedna takva agencija olakšala posao Svjetskoj antidopinškoj agenciji (WADA) i nacionalnim atletskim savezima.

“Za veliki broj saveza borba protiv dopinga je teret koji dosta stoji”, izjavio je Coe, olimpijski prvak na 1.500 m 1980. i 1984. “Mediji, a u tome imaju pravo, se često pitaju zašto između otkrivanja pozitivnih uzoraka i izricanja sankcija prođe toliko vremena.”

“Izrazito je važno ukloniti i najmanju sumnju u sukob interesa”, dodao je.

Lord Coe i bivši ukrajinski skakač motkom Sergej Bubka, šesterostruki svjetski prvak, dva su kandidata koji bi mogli na čelu IAAF-a zamijeniti Lamina Diacka, sadašnjeg predsjednika. Izbori će se održati 19. kolovoza u Pekingu.

Nedavno su “Sunday Times” i njemačka televizijska postaja ARD objavili informacije na temelju kojih je dovedena u pitanje trećina medalja osvojenih na svjetskim prvenstvima i olimpijskim igrama između  2001. et 2012. zbog sumnjivih pozitivnih rezultata dopinških testova. Oba se medija pozivaju na 12.000 ispitanih uzoraka, a navodno najviše sumnjivih rezultata uzoraka imaju Rusija i Kenija. Cijela je prioča izazvala veliku buru, posebno s obzirom da se od 22. do 30. kolovoza u Pekingu održava svjetsko prvenstvo u atletici.

Komentiraj