Marijan Susenj/PIXSELL

IZBJEGAVANJE CARINSKOG NADZORA: Prokrijumčarili 287 kilograma rabljenih akumulatora

Deset hrvatskih državljana s područja Splitsko-dalmatinske županije u dobi od 25 do 63 godine splitska je policija kazneno prijavila zbog sumnje u izbjegavanje carinskog nadzora tijekom kojega su prokrijumčarili više od 287 kilograma rabljenih akumulatora i ostvarili imovinsku korist od 776 tisuća kuna.

Kriminalističkim istraživanjem policija je utvrdila da su osumnjičeni u više navrata od 6. travnja do 29. srpnja, protivno Zakonu o održivom gospodarenju otpadom zajednički i dogovorno otkupljivali istrošene akumulatorske baterije od raznih pravnih i fizičkih osoba na području Hrvatske, koje su zatim prevozili u  Bosnu i Hercegovinu, izbjegavajući mjere carinskog nadzora., priopćila je PU splitsko-dalmatinska.

Prokrijumčareno je najmanje 287.500 kilograma rabljenih akumulatora, a njihovom prodajom ostvarena je protupravna imovinska korist u iznosu od najmanje 776. 000 kuna. U sklopu kriminalističkog istraživanja obavljene su pretrage domova i prijevoznih sredstava osumnjičenika, kojom prilikom su prikupljeni materijalni dokazi, a između ostalog, kod 26-godišnjaka su pronađena i oduzeta dva pištolja i devet komada streljiva, koje je ilegalno posjedovao,  priopćila je PU splitsko-dalmatinska.
Policija je nakon završenog kriminalističkog istraživanja protiv svih podnijela kaznene prijave Općinskom državnom odvjetništvu u Dubrovniku, Stalnoj službi u Metkoviću s obzirom da su kazneno djelo počinili na području Vrgorca.

Četiri osobe su dovedene pritvorskom nadzorniku, dok je protiv ostalih osumnjičenika kaznena prijava podnesena redovnim putem. Osim kaznene prijave, protiv 26-godišnjaka je podnesen i Optužni prijedlog nadležnom Prekršajnom sudu, zbog prekršaja iz Zakona o oružju.

Komentiraj