IZBIJELILI STE ZUBE? Evo koje namirnice i napitke ne biste smjeli konzumirati

Autor:

High angle view of doctor holding tooth whitening equipment by patient at clinic,Image: 350968003, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: - / Wavebreak / Profimedia

Wavebreak / Profimedia

Biserno bijeli zubi danas su popularniji, no ikada prije, a samim time i jedna od najčešćih usluga koje tražimo u stomatološkoj ordinaciji. Popularnosti pridonosi i činjenica da je izbjeljivanje zuba bezbolno. Riječ je o isključivo estetskom zahvatu.

No, nije dovoljno otići stomatologu, platiti i strpljivo pričekati da odradi posao. Vrlo je bitno izbjegavati određene namirnice i napitke dva do tri dana, a bilo bi poželjno čak i dva tjedna nakon zahvata. Naime, u tom periodu, caklina je osjetljiva i treba vrijeme da se mineralizira.

U suprotnom, u nju će ući pigment iz hrane, a vi možete zaboraviti na blistavo bijele zube. Osim hrane s jakim pigmentom, treba izbjegavati i kisele namirnice jer mogu oštetiti osjetljivu caklinu i izazvati bol.

Ovo su namirnice koje bi trebalo izbjegavati minimalno dva do tri dana nakon izbjeljivanja zuba:

-kava

-bijelo i crno vino

-čajevi

-voćni sokovi

-bobičasto voće

-gazirani napici

-rajčica

-cikla

-soja sos

-čokolada

-aceto balsamico

-kurkuma

-limunada i agrumi općenito

Osim hrane i pića trebalo bi izbjegavati i cigarete, koliko god je to moguće. Ako vam ovo izgleda kao noćna mora jer ne možete zamisliti jutro bez kave i cigarete, imamo donekle utješnu vijest za vas. Kavu možete piti, ali rashlađenu i na slamku.

 

OZNAKE:

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.