FaH

IZAZVAN LJUDSKIM DJELOVANJEM: Potres u blizini sjevernokorejskog kompleksa za ispitivanje nuklearnog oružja

Više centara za praćenje seizmičkih aktivnosti u srijedu je zabilježilo potres u blizini sjevernokorejskog kompleksa za ispitivanja nuklearnog oružja, izvijestile su agencije navodeći kako se pretpostavlja da je potres vjerojatno izazvan ljudskim djelovanjem.

Geološka služba SAD-a izvijestila je da je u srijedu zabilježila potres magnitude 5,1. Južna Koreja  je objavila da se potres dogodio oko 50 kilometara od kompleksa Punggye-ri gdje je Sjeverna Koreja i ranije obavljala ispitivanja nuklearnog oružja, izvijestila je južnokorejska agencija Yonhap.

“Mi sumnjamo da je potres izazvan ljudski djelovanjem i analiziramo razmjere i epicentar potresa s južnokorejskim institutom za geologiju”, rekao je telefonom dužnosnik južnokorejske uprave za meteorologiju agenciji Reuters.
Kineska državna novinska agencija Xinhua je izvijestila da je u srijedu na području Sjeverne Koreje detektiran potres magnitude 4,9. Xinhua je, pozivajući se na kinesku agenciju za potrese, izvijestila da je potres zabilježen u srijedu u 9 i 30 ujutro po lokalnom vremenu, te da je moguće da je riječ o eksploziji. Agencija u vijesti dodaje da je epicentar potresa bio na dubini od nula metara.
Za sada je utvrđeno da su koordinate središta potresa u blizini područja na kojem Sjeverna Koreja ispituje nuklearna oružja, izvijestila je Xinhua.

Komentiraj