Na svojoj posljednjoj ovogodišnjoj sjednici, Hrvatska zajednica županija u srijedu je predstavila najznačajnije projekte i ostvarene ciljeve.

Na sjednici su, osim predsjednika Zajednice i župana Šibensko-kninske županije Gorana Pauka, prisutni bili i posebni gosti, guverner Donje Austrije dr. Erwin Proll, veleposlanik Republike Austrije u Republici Hrvatskoj Andreas Wiedenhoff, voditelj predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Barićević, državni tajnik Ministarstva uprave Mihovil Škarica, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje Tomislav Petric te predsjednik Udruge općina Đuro Bukvić.

“Dobro sam upoznata s radom županija i ono što je najvažnije istaknuti jest da program Vlade u sebi ima odrednicu ravnomjernog razvoja za sve. To je posebno važno i u kontekstu europskih fondova”, rekla je ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac. Ministrica je najavila i izmjene zakona o regionalnom razvoju, novi zakon o potpomognutim područjima, novi zakon o otocima koji stoji već dvadeset godina.

Osvrnula se i na projekt Slavonija vrijedan 2,5 milijarde eura koji se financira iz Europskog socijalnog fonda, Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo i Programa ruralnog razvoja za pet slavonskih županija koje su, prema njezinim riječima, sigurno najnerazvijenije u Hrvatskoj.

hrvatska-zajednica-zupanija_goran-paukcrop

Predsjednik Pauk posebno je pohvalio članove radnih skupina koji su prijedloge i komentare dostavili na preko dvadesetak propisa, nacrta i zakona te je istaknuo kako je Zajednica izrazila neslaganje glede Plana gospodarenja otpadom, ali i uvođenja Pravilnika o stažiranju.

Hrvatska zajednica županija prepoznata je kao važan akter po pitanjima od interesa za građane Republike Hrvatske, tako da je ostvarena jako dobra suradnja s ministarstvima, posebno s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU, Ministarstvom uprave, Ministarstvom pomorstva, prometa i infrastrukture te Ministarstvom poljoprivrede. Također, predstavnici Zajednice ove su se godine sastali s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović koja je županima dala potporu u procesu decentralizacije, a sredinom studenog i s predsjednikom Sabora Božom Petrovom, dok je sastanak s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem planiran za nadolazeći ponedjeljak.

U ostale i jednako značajne aktivnosti Zajednice, svakako spada i projekt „Otvoreni proračun“, djelovanje u Vijeću europskih općina i regija, Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe te Odboru regija.

 

Važno je spomenuti i organizaciju foruma hrvatskih i poljskih regija koji je ove godine održan po peti put, organizaciju prvog foto natječaja „Volim svoju županiju“, suradnju sa Savezom društava „Naša djeca“, Zakladom Ana Rukavina, izdavanje biltena Hrvatske zajednice županija koji izlazi u nakladi od gotovo deset tisuća primjeraka, itd.

Ove su godine potpisane i dvije važne deklaracije – Deklaracija o regionalnoj politici nakon 2020. godine što je rezultat inicijative regije Donje Austrije i Deklaracija o važnosti političkog uvažavanja i suradnji župana.

hrvatska-zajednica-zupanija_goran-pauk-i-dr-erwin-prollcrop

“Iduće godine nastavljamo još dinamičnije s radom radnih skupina te najavljujemo prvo savjetovanje pročelnika Hrvatske zajednice županija koji će se održati u ožujku u Poreču. Planiramo suorganizirati i VI. Forum poljskih i hrvatskih regija, ali i po prvi puta obilježiti Dan Hrvatske zajednice županija u svibnju. Uz pomoć brojnih institucija početkom ožujka organizirat ćemo konferenciju Gospodarstvo u fokusu – Županije kao pokretači regionalnog razvoja”, rekao je Pauk te dodao da se ecentralizacija može najbolje, najbrže i najefikasnije provesti unutar postojećeg županijskog sustava.

Na sjednici su usvojeni ključni dokumenti Zajednice za 2017. godinu, odnosno Plan rada i Financijski plan. “Važno je znati kako su regije od velikog značaja. One moraju igrati važnu ulogu u budućnosti Europe. Vaš sastanak je signal kako ste razumjeli da se suradnja mora jačati na bilateralnoj razini te da svi možete dati doprinos dinamičnom razvoju Europe koja mora biti još povezanija upravo zato što ne postoji alternativa. Regije su motor razvoja u Europi te mogu biti pokretači i u Hrvatskoj. Danas sam se i sam u to i uvjerio”, rekao je posebni gost sjednice, dr. Erwin Proll, guverner Donje Austrije i inicijator Knjige potpisanih političkih deklaracija pod nazivom „Jaka obnovljena regionalna politika za sve regije nakon 2020. godine“.

Komentiraj