lisinski.hr

IZAZOVI ŽIVOTA Koncertni triptih Stefana Milenkovicha & Zagrebačkih solista

Violinist Stefan Milenkovich i Zagrebački solisti ponovno zajednički nastupaju od 25. do 28. listopada na mini-turneji od tri koncerta u Zagrebu, Varaždinu i Opatiji.

Istaknimo kako će Stefan Milenkovich svirati na Guadagninijevoj violini iz 1783. godine.

Uoči č​etvrt stoljeća postojanja Hrvatsko-američko društvo u suradnji s Hrvatskom glazbenom mladeži, Meritum komunikacijama i Art Hill-om organizira svečani koncertni triptih, tj. mini-turneju od tri koncerta, pod nazivom ‘Izazovi života’. Na koncertima u Zagrebu, Varaždinu i Opatiji nastupat će svjetski poznati violinist s američkom putovnicom Stefan Milenkovich zajedno s uglednim ansamblom Zagrebačkih solista. Koncertni triptih održat će se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske.

Violinist Stefan Milenkovich i Zagrebački solisti izvodit će zagrebačkoj, varaždinskoj i opatijskoj publici skladbe poznatih skladatelja.

Na koncertima u Zagrebu, Varaždinu i Opatiji posjetitelji će imati priliku čuti Malu simfoniju br. 10 u h-molu, Koncert za violinu u e-molu Felixa Mendelssohna, Carmen fantaziju, Pabla de Sarasatea i La Campanellu još jednog velikana glazbe Niccole Paganinija.

Svečani koncert povodom 25. godišnjice Hrvatsko-američkog društva, odvija se u sklopu HGM-ova ciklusa za mlade s ciljem osnaživanja mladih osoba bez odgovarajuće roditeljske skrbi kroz posebne oblike iskustvenog učenja po Outward Bound metodologiji, koja ih osnažuje da izgrade ustrajnost, razumno samoodricanje, zajedništvo i povjerenje u svoje sposobnosti za karakteran, samostalan i samosvojan život. Outward Bound program realizirat će se na području Like i Velebita u njihovom Centru Veliki Žitnik pokraj Gospića.

Hrvatsko-američko društvo, najstarija je udruga u Hrvatskoj koja promiče pozitivne vrijednosti kulturne suradnje Hrvatske i SAD-a te civilnog društva s izraženom brigom za mlade.

STEFAN MILENKOVICH

Stefan Milenkovich je započeo svoju karijeru veoma rano. U dobi od samo šesnaest godina nastupio na svom tisućitom koncertu. Stefanova glazbena filozofija, kao i njegov životni stil, odražavaju istinsku definiciju eklektičnosti. Istraživanjem općeljudskog i glazbenog nasljeđa svojim iskustvom Milenkovich se nastoji izravno povezati s publikom i ponuditi joj poticajne, energične i uzbudljive izvedbe. Stefan je duboko privržen humanitarnim akcijama. 2002. godine primio je nagradu za humanitarne aktivnosti Lifting up the World With Oneness Heart. Sudjelovao je u brojnim gala koncertima pod pokroviteljstvom UNESCO-a u Parizu, uz umjetnike poput Placida Dominga, Lorina Maazela, Alexis Weissenberg i Yehudi Menuhina. Vrhunske glazbene izvedbe koncertnog triptiha kroz sve glazbene noći krasit će i zvuk violine iz umjetničke radionice Giovannija Battista Guadagninija iz 1783. godine. Ona će dodatno oplemeniti jedinstven i virtuozan Milenkovichev stil koji uživa plodnu karijeru solista, recitalista i komornoga glazbenika.

ZAGREBAČKI SOLISTI

Ansambl Zagrebačkih solista osnovan je 1953. godine, pod umjetničkim vodstvom glasovitoga violončelista Antonija Janigra. Tijekom više od šest desetljeća – pod umjetničkom palicom jednako znamenitih koncertmajstora, poput Dragutina Hrdjoka, Tonka Ninića, Anđelka Krpana i Borivoja Martinića-Jerčića – Zagrebački solisti odražavaju kvalitetu muziciranja na zavidnoj razini, a koju redovito prezentiraju i na prestižnim svjetskim koncertnim pozornicama. Od 2012. godine Ansambl nastupa uz glasovitoga violinista Sretena Krstića kao svojega koncertmajstora, a ujedno i koncertmajstora Münchenske filharmonije. Do sada su Zagrebački solisti održali više od 3 500 koncerata na svim kontinentima, u najvećim svjetskim centrima i najslavnijim koncertnim dvoranama kao što su Musikverein (Beč), Concertgebouw (Amsterdam), Royal Festival Hall (London), Berlin Philharmonic Hall, Tchaikowski Hall (Moskva), Santa Cecilia (Rim), Carnegie Hall (New York), Opera House (Sydney), Victoria Hall (Ženeva), Teatro Real (Madrid), Teatro Colon (Buenos Aires), itd.

PARTNERI PROJEKTA

Koncertna dvorana Vatroslav Lisinski (http://www.ulaznice.hr/web/ctl_evt.jsp?act=prostor&a=1&p=28050&t=1)

HNK Varaždin (http://www.hnkvz.hr/humanitarni-koncert-izazovi-zivota/)

Festival Opatija (https://www.mojekarte.hr/hr/izazovi-zivota-stefan-milenkovic-zagrebacki-solisti/tickets-574750.html)

Komentiraj