Izaslanstvo SDP-a sa slovenskim socijaldemokratima o pozitivnim aspektima odnosa dviju zemalja

HINA/ STA/ Bor Slana/ ua

U Ljubljani su se u ponedjeljak sastala izaslanstva Socijaldemokratske partije (SDP) pod vodstvom predsjednika Davora Bernardića i  vodstva slovenskih Socijalnih demokrata SD), stranke iz vladajuće koalicije na čelu s predsjednikom Dejanom Židanom, razgovarali su o jačanju stranačke suradnje te o pozitivnim aspektima odnosa Hrvatske i Slovenije.

U izjavi nakon sastanka Bernardić i Židan izrazili su zadovoljstvo razgovorima i obnovljenim dijalogom dviju socijaldemokratskih stranaka, najavili intenzivniju buduću suradnju, te istaknuli da su razgovarali o temama koje povezuju Hrvatsku i Sloveniju, a ne o pitanjima gdje su dvije susjedne države na različitim pozicijama.

Hrvatsku i Sloveniju mnogo više stvari povezuje nego što ih dijeli, a oba naroda povezuje i slična kultura i vrijednosti, kazao je Bernardić nakon sastanka.
Naglasio je da su Slovenija i Hrvatska dvije prijateljske države koje čak istog dana slave i dan državnosti.
EU treba postati  djelotvorna i pronaći odgovarajuća rješenja, što je moguće samo kroz međudržavnu suradnju i dijalog, istalknuo je predsjednik hrvatskog SDP-a.
Bernardić smatra da od otvorenih problema koji postoje između dviju država ne treba bježati, ali ih treba rješavati u međusobnom dijalogu.

“Ako smo bili zajedno kad je trebalo braniti slobodu i uspostavu, onda kad je bilo najteže, onda je dijalog moguć i o tim otvorenim pitanjima”, kazao je Bernardić.
Da je u odnosima Slovenije i Hrvatske mnogo više pozitivnih stvari od otvorenih pitanja složio se i predsjednik slovenskih Socijalnih demokrata (SD) Židan, pri čemu je posebno istaknuo naraslu gospodarsku suradnju.

Do sastanka izaslanstava dviju stranaka došlo je na inicijativu slovenskih socijaldemokrata, kako bi se intenzivirala suradnja i razgovor o temama gdje obje države imaju slična stajališta, a ne o otvorenim pitanjima kao što su granični prijepor ili zaštita vina teran, gdje su države na različitim pozicijama, istaknuo je Židan.

“Ne smijemo zaboraviti da je u 2015. naša robna razmjena iznosila 3,2 milijarde eura i da je još milijarda eura ostvarena u sektoru usluga. Već i sama ta člinjenica dobar je razlog da i mi političari tražimo mogućnosti za nastavak buduće suradnje”, kazao je Židan.

Komentiraj