Izaslanstvo EPP-a u BiH: “Bez kompromisa zemlji prijete sukobi i nasilje”

Politička kriza s kojom se Bosna i Hercegovina suočava toliko je opasna da može dovesti do sukoba i nasilja ne riješe li se problemi dijalogom i kompromisom, ocjena je članova izaslanstva Europske pučke stranke (EPP) koji su ovog tjedna boravili u Sarajevu i razgovarali s nekim od ključnih političkih čelnika.

Izaslanstvo, čiji je cilj bio utvrditi činjenice o stanju u BiH, predvodio je njemački zastupnik u Europskom parlamentu Manfred Weber, a u njegovu su sastavu bili i europarlamentarci Paulo Rangel, Andrej Kovačev, Željana Zovko, David McAllister i Rasa Juknevičienė.

Sastali su se s čelnicima nekih od ključnih političkih stranaka iz BiH koje su ujedno članice EPP-a, uključujući tu predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića i Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića.

Voditelj izaslanstva Weber kazao je u petak novinarima u Sarajevu kako su pozvali stranke-članice EPP-a iz BiH da učine sve ne bi li se na temelju kompromisa našla rješenja za probleme u toj zemlji, jer će u protivnom ona sama dovesti u pitanje svoju budućnost u Europskoj uniji.

Poruka koju su europarlamentarci iz EPP-a prenijeli političarima u BiH je da se teritorijalni integritet te zemlje ne smije dovoditi u pitanje. Weber je potvrdio kako su posebice zabrinuti postupcima vlasti u Republici Srpskoj, koje su se ovog tjedna odlučile na novi korak u izdvajanju iz ustavnopravnog poretka BiH pokušavajući derogirati ovlasti državnog Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV).

Usvajanje tog zakona “predstavlja izazov za integritet zemlje te bi moglo dovesti do sukoba i nasilja”, stoji u posebnoj izjavi EPP-ovih europarlamentaraca.

“Ono što smo vidjeli u RS je neprihvatljivo”, kazao je Weber, dodajući kako EU nema razloga nastaviti s dosadašnjom izdašnom financijskom pomoći onima koji ne poštuju vladavinu prava i pokazuju da im europske integracije nisu stvarni interes.

“Želim poslati jasnu poruku da novac nije bez uvjeta, trebamo napredak”, kazao je njemački europarlamentarac.

Zastupnica HDZ-a u Europskom parlamentu Željana Zovko upozorila je kako bi zbog moguće uskrate financijske pomoći iz europskih fondova trpjeli svi u BiH te je pozvala da se problemi u toj zemlji riješe unutarnjim dijalogom.

“BiH je jedna obitelj. Stvari se trebaju rješavati unutar obitelji, a ne izvana”, kazala je Zovko.

I ona i Weber su istaknuli kako je dogovor o izmjenama izbornog zakona BiH među ključnim pitanjima koje BiH treba riješiti.

“Neuspjeh na tom planu uopće nije opcija”, kazao je Weber dodajući kako je njegova najvažnija poruka da nitko ne bi trebao odustati od pregovora sve dok se ne postigne kompromis.

 

Komentiraj