Izabrano novo Vijeće ministara BiH. Predsjedateljica Krišto: “Novi ministarski tim ubrzat će reforme i euroatlantski put BiH

Zastupnički dom Parlamenta BiH potvrdio je u srijedu novi saziv Vijeća ministara BiH kojemu će na čelu biti predsjedateljica Borjana Krišto iz HDZ-a BiH.

Od okončanja rata u BiH i potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma iz 1995. nikada tako brzo nakon izbora nije izabran novi saziv Vijeća ministara. Za njega je na današnjoj izvanrednoj sjednici glasalo 23 od 42 zastupnika u državnome, Zastupničkom domu Parlamenta BiH. Zastupnici su potvrdili devet novih ministara i deset zamjenika.

Ranije je za predsjedateljicu Vijeća ministara BiH izabrana Borjana Krišto iz HDZ-a BiH. Uz dužnosnike ove stranke vladajuću koaliciju na državnoj razini čine predstavnici koalicije okupljene oko vodeće srpske stranke SNSD-a Milorada Dodika, te ‘osmorke’, koju čine probošnjačke i građanske stranke.

U novome sazivu hrvatsku kvotu čine još ministrica civilnih poslova Dubravka Bošnjak, a resor pravosuđa vodi Davor Bunoza.

Potpredsjednik Vijeća ministara i ministar financija i riznice iz reda srpskih stranaka je Zoran Tegeltija, koji je u prethodnom sazivu bio predsjedatelj ovoga tijela. Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa je Staša Košarac, a sigurnosti Nenad Nešić.  Dogovorom Dodikova SNSD-a i probošnjačke osmorke jedan ministar s područja Republike Srpske je Sevlid Hurtić, koji će biti na čelu resora ljudskih prava i izbjeglica.

Iz redova ‘osmorke’ čelnik Naroda i pravde Elmedin Konaković bit će ministar vanjskih poslova, SDP-ov Zukan Helez je ministar obrane i potpredsjednik Vijeća ministara iz reda Bošnjaka, a predsjednik Naše stranke Edin Forto je ministar prometa i veza. Prvotno je bilo predloženo da Konaković bude zamjenik predsjedatelja, a onda je na sjednici predloženo da to bude Helez.

Iz nekoliko srpskih i bošnjačkih stranaka koje su u oporbi oštro su kritizirali prijedlog koalicije i imena predloženih ministara. Najoštriji je bio zastupnik vodeće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) Šemsudin Mehmedović,  koji je probošnjačke stranke unaprijed osudio za izdaju interesa Bošnjaka i BiH u interesu Srbije i  Hrvatske.

“Ovdje se ostvaruju ratni ciljevi Srbije i Hrvatske. Oživljavaju politike kojima je presuđeno i koje su Daytonskim mirovnim sporazumom trebala biti ugašene”, rekao je. Optužio je zamjenika pomoćnika američkog državnoj tajnika Gabriela Escobara da radi protivno interesima Bošnjaka i BiH.

Zlatan Begić, zastupnik Demokratske fronte Željka Komšića, optužio je pak američkog veleposlanika u BiH Michaela Murphya da radi pritiske na ovu stranku kako bi grupaciji stranaka ‘osmorke’, koju predvodi SDP BiH, dali jednoga izaslanika u bošnjačkome klubu Doma naroda Federacije BiH kako bi uspostavili vlast bez SDA.

Čelnici političkih stranaka koje čine novu vladajuću koaliciju na razini države ranije su potpisali programski dokument o radu koji se temelji na provedbi niza reformi povezanih s europskim integracijama, što uključuje i izmjenu Izbornoga zakona i ustava zemlje. U prijašnjim mandatima uspostava vlasti znala se produžiti čak i na godinu i pol dana.

Novo Vijeće ministara izabrano je na temelju rezultata općih izbora održanih u listopadu prošle godine. U vlasti na državnoj razini neće biti vodeća bošnjačka stranka, Stranka demokratske akcije (SDA), koja je ranije, od okončanja rata 1995. samo jednom bila u oporbi (u razdoblju 2000-2002.).

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto najavila je u srijedu da će novi ministarski tim, kojega je danas potvrdio državni parlament Bosne i Hercegovine, ubrzati reforme i euroatlantski put te zemlje.

Izjava Krišto: Novi ministarski tim ubrzat će reforme i euroatlantski put BiH

“Moramo nužno krenuti u reforme kako bismo napravili napredak i kako bi BiH zaista postala sigurna, politički stabilna i ekonomski snažna. Radit ćemo na tome da ojačamo suradnju i sinergiju izvršne i zakonodavne vlasti u BiH”, rekla je Krišto.

Dodala je kako je rezultat glasanja u državnome Zastupničkom domu, u kojemu je novi saziv Vijeća ministara dobio povjerenje, pokazao da se suradnja izvršne i zakonodavne vlasti već očituje.

Izrazila je je zadovoljstvo što je novi saziv Vijeća ministara BiH izabran rekordno brzo nakon općih izbora koji su održani u listopadu prošle godine.

S 23 glasa ‘za’ i 19 ‘protiv’ u Zastupničkom domu potvrđena je državna vlada koju će činiti predstavnici vodećih hrvatskih, bošnjačkih i srpskih stranaka iz HDZ-a BiH, Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika i ‘osmorke’, koju predvode SDP BiH te Narod i pravda.

Prvi put nakon više od 20 godina u vlasti nije vodeća bošnjačka Stranka demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića.

Brzu provedbu rezultata općih izbora u BiH pozdravili su i predstavnici SAD-a i Europske unije.

Potporu uspostavi novoga saziva Vijeća ministara uputili su američki veleposlanik u BiH Michael Murphy te voditelj izaslanstva EU u BiH Johann Sattler. Murphy se nedugo nakon procedure glasanja u državnom Parlamentu sastao s Krišto. Izrazio je očekivanje da će dvije zemlje ojačati suradnju, a predsjedateljica Vijeća ministara je najavila kako će osobnim angažiranjem nastojati ubrzati euroatlantske integracije.

“Ovo Vijeće ministara ima prigodu promijeniti putanju BiH praveći kompromise i stvarajući konsenzus neophodan za izgradnju bolje budućnosti za sve građane BiH”, stoji u objavi veleposlanstva SAD-a u BiH.

Slično je poručilo i  izaslanstvo EU u BiH. “Brzo formiranje Vijeća ministara ključni je korak k ispunjenju prijeko potrebnih reformi i napretka na putu ka EU, koji građani BiH očekuju. Važan posao počinje sada”, stoji u objavi.

Komentiraj