IZA ZATVORENIH VRATA Rusija i SAD razgovaraju o razmjeni zatvorenika koja bi obuhvatila i Gershkovicha

Autor:

Evan Gershkovich

Natalia KOLESNIKOVA / AFP / Profimedia

Kremlj je u ponedjeljak rekao da su ostvareni kontakti sa Sjedinjenim Državama o mogućoj razmjeni zatvorenika koja bi uključivala Evana Gershkovicha, novinara Wall Street Journala, no da mediji ne bi trebali dobiti daljnje pojedinosti o njima.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov citirao je ruskog predsjednika Vladimira Putina koji je ranije ovog mjeseca, na sastanku s urednicima međunarodnih novinskih agencija, rekao da su Rusija i SAD u kontaktu glede tog pitanja.

Citirao Putina

“Želim vas ponovno podsjetiti na predsjednikov razgovor s čelnicima informativnih agencija u Sankt Peterburgu, on je potvrdio da postoje takvi kontakti”, kazao je Peskov.

Oni se nastavljaju, no trebali bi se nastaviti u potpunoj tišini. Stoga, nikakve objave, priopćenja ili informacije o ovom pitanju ne mogu biti pružene”, dodao je.

Ne želi komentirati suđenje

Na pitanje zašto se suđenje Gershkovichu zbog špijunaže odvija iza zatvorenih vrata, Peskov je rekao da ne može komentirati takve stvari jer je to odluka suda.

“To je odluka suda. Ne možemo to komentirati”, kazao je.

Optužuju ga za špijunažu

Tridesetdvogodišnjeg Gershkovicha pritvorila je Federalna sigurnosna služba (FSB) 29. ožujka 2023. u uralskom gradu Ekaterinburgu, 1400 kilometara istočno od Moskve, zbog optužbi za špijunažu koje predviđaju i do 20 godina zatvorske kazne.

Gershkovich, prvi američki novinar koji je pritvoren zbog optužbi za špijunažu od kraja Hladnog rata prije više od tri desetljeća, opetovano poriče optužbe.

UHIĆENI NOVINAR WSJ-A Gershkovichu će Rusi suditi za špijunažu

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.