‘Iza HVIDRA-inih pritisaka na Plenkovića zbog Pupovca stoje njegovi unutarstranački oponenti’

Andrej Plenković i njemu lojalni članovi vrha HDZ-a uvjereni su da iza zahtjeva za izbacivanjem Milorada Pupovca iz vladajuće koalicije stoje oni koji žele oslabiti Plenkovića uoči unutarstranačkih izbora, a HVIDRA-u koriste kao opasnu platformu za pritiske na premijera

Iza pritisaka HVIDRA-e na hrvatskog premijera Andreja Plenkovića zbog spornih izjava Milorada Pupovca stoje prikriveni Plenkovićevi unutarstranački oponenti iz HDZ-a. Zahtjevima za izbacivanjem Pupovca iz vladajuće koalicije oni zapravo žele oslabiti Plenkovića uoči unutarstranačkih izbora u HDZ-a, a HVIDRA-u njegovi unutarstranački protivnici koriste kao zadnju i vrlo opasnu u nizu platformi za pritiske na njega s krajnjim ciljem da ga maknu s čela stranke i Vlade. To je za Nacional izjavio visoki politički izvor blizak premijeru Plenkoviću, navodeći da to uvjerenje dijeli vrh stranke lojalan Plenkoviću.

Isti izvor poimence je pobrojao tko po njihovu mišljenju koristi svoj utjecaj na braniteljsku populaciju i pozadinski usmjerava te napade:

“Na značajan dio HVIDRA-e utjecaj ima Milijan Brkić, a s njim je na vezi Petar Škorić, čelnik splitskog HDZ-a. Stevo Culej svoj angažman i ne skriva. Tu su još Tomislav Tolušić i Josip Đakić koji imaju značajan utjecaj na dio braniteljske populacije u Slavoniji. Sve ovo što se zadnjih dana događa sa zahtjevima vodstva HVIDRA-e za Đakićevom smjenom treba uzeti sa zrnom soli, to je jedan folklor iste interesne grupacije. Na istom projektu angažiran je i Tomislav Čuljak koji se nominalno prikazuje kao lojalan Plenkoviću, a triput se u zadnjih desetak dana susreo s Matom Radeljićem. Na koncu, tu je i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava. To je krunska osovina desnog krila stranke koja sada vrši pritisak kroz njima već dobro znanu polugu – braniteljsku populaciju. HVIDRA im je trenutno jedini mehanizam za proizvodnju pritiska na Plenkovića koji im omogućava da se oni sami izravno ne pokažu. Jer čemu riskirati otvorenu konfrontaciju s Plenkovićem i moguće posljedice?”

Visoki politički izvor blizak vrhu HDZ-a ispričao je za Nacional kako je Plenković zbog opisanih pritisaka iz braniteljske populacije ozbiljno zabrinut, jer, kako tvrdi, “nije siguran koliko su daleko s tom ludosti spremni ići”. Prema tvrdnjama istog izvora, Plenković je unatoč tomu spreman na okršaj s ratnim veteranima, razmatra kojim se sve sredstvima u tom okršaju može koristiti. Taj izvor o tomu kaže:

“Ako baš budu išli mak na konac, tada će to napraviti i Plenković. Koliko god puta bude trebalo, ponovit će im javno da oni ne mogu mijenjati Vladu, a ako to žele neka si izvole osnovati stranku, iziđu na izbore, pa onda utječu na vlast na način kako su naumili u Pupovčevu slučaju. Postoji više mehanizama kako Vlada braniteljsku populaciju može udariti po džepu. To bi mogao biti početak. Osim toga, postoji i neki drugi manevarski prostor. Pravi trenutak istine doći će ako i kada netko od njih prevrši mjeru. Ne bi trebalo biti problema pronaći desetak udruga branitelja koje će napasti HVIDRA-u. Pa ako se ide u bitku, koristit će se sva oružja”.

‘Zahtjeve vodstva HVIDRA-e za Đakićevom smjenom treba uzeti ‘sa zrnom soli’, to je jedan folklor iste interesne grupacije. Na istom projektu angažiran je i Tomislav Čuljak’, kaže izvor blizak Plenkoviću

HVIDRA smatra da treba preispitati kaznenu odgovornost Pupovca zbog sporne izjave u kojoj uspoređuje Hrvatsku s NDH. Krajem kolovoza su zatražili javnu ispriku, a u suprotnom su od premijera Andreja Plenkovića tražili da raskine koaliciju sa SDSS-om.

Visoki politički izvor blizak vrhu HDZ-a navodi da se HVIDRA zapravo poigrava sudbinom Vlade. Smatra da bi izlazak Pupovčeve stranke iz vladajuće koalicije potencijalno otvorio put značajnijoj političkoj nestabilnosti koja bi mogla rezultirati padom Vlade i prijevremenim parlamentarnim izborima. O tomu isti izvor navodi:

“Ta desna grupacija koja se preko HVIDRA-e uhvatila Pupovca kako bi pritisnula Plenkovića možda se i malo prekalkulirala. Izlaskom Pupovca iz vladajuće koalicije Plenković bi vjerojatno ostao bez četiri glasa podrške u Saboru. Ali Vlada ne bi nužno morala brzo ući u turbulentnu zonu. To bi se moglo dogoditi tek na izglasavanju proračuna. A u toj situaciji Plenković ne bi čekao da mu padne Vlada, nego bi prvi povukao potez te i dalje držao i sukno i škare. Svakako će ključno utjecati na formiranje izbornih lista i što bi to značilo za one koje Plenković sumnjiči da su pozadinski proizveli ove pritiske? Vjerojatno politički kraj. Na koncu, to bi dovelo do toga da bismo vrlo vjerojatno imali i predsjedničke i izvanredne parlamentarne izbore gotovo istodobno. Tako da je puno realnije da će ti pritisci popustiti i da će se situacija ipak smiriti, jer im je pravi cilj oslabiti Plenkovića uoči unutarstranačkih izbora. Naprosto je nemoguće da HVIDRA, koja sve više podsjeća na SUBNOR, nema svoje šaptače iz stranke koji ih savjetuju što i kako raditi”.

To je otprilike politički kontekst braniteljskih pritisaka prema Pupovcu, kakvim ga vide u vrhu HDZ-a, koji se uslugama tog miljea svojedobno također koristio kada su to smatrali politički oportunim. U takvom ozračju već su počela zakulisna pregovaranja i uvjeravanja. Na tu situaciju prije par dana već su pokušali utjecati ministar branitelja Tomo Medved i predsjednik HVIDRA-e Josip Đakić. Đakić je prvo proizvodio pritisak na DORH, da bi potom došao na udar HVIDRA-e nakon što je očito pod pritiskom HDZ-a zajedno s Medvedom počeo lomiti branitelje da ipak ništa ne poduzimaju. Đakić je prvo prije par dana izjavio kako u HVIDRA-i postoji nezadovoljstvo sporošću rada Državnog odvjetništva na izvidima u vezi članka 349. Kaznenog zakona i u vezi procesuiranja kaznenih djela ratnih zločina. O tome se raspravljao i na sastanku HVIDRA-e u prošli petak navečer u Makarskoj.

“Izraženo je nezadovoljstvo sporošću rada DORH-a na izvidu u vezi članka 349. Kaznenog zakona te su diskutanti pitali – hoće li DORH uskoro objaviti rezultate tog izvida”, izjavio je za Hinu Đakić u Makarskoj, na 25. svehrvatskom športskom natjecanju invalida Domovinskog rata. Međutim, ubrzo potom došlo je unutar HVIDRA-e do pobune protiv Đakića, nakon što je on s Medvedom u Makarskoj u jednom trenutku ipak počeo okretati stranu i tražiti da se ne poduzimaju nikakvi daljnji koraci protiv Pupovca.

Iz krugova bliskih vrhu HDZ-a tvrde da Plenkovića u ovoj situaciji podržava većina Generalskog zbora te da su oni protiv HVIDRA-e, ali i protiv Pupovca u Vladi te da neće zbog toga ići protiv Plenkovića

Željko Dragašević, predsjednik bjelovarske HVIDRA-e koja je poslala zahtjev da se organizira sjednica Središnjeg odbora gdje bi se raspravljalo i o Đakićevim postupcima i odgovornosti, rekao je da je tražio da Josip Periša, predsjednik HVIDRA-ina Glavnog odbora, sazove sjednicu Glavnog odbora. Dragašević je optužio Đakića da ne poštuje odluke Središnjeg odbora i radi po naputcima politike te je naveo kako šteti svim braniteljima i kako čovjek koji ima visoku političku funkciju ne bi trebao voditi udrugu. Optužio je Đakića da je u manje od mjesec dana sam sebi skočio u usta, jer je rekao da nije za raskid koalicije sa SDSS-om.

“Mi smo branitelji, uglavnom smo desno orijentirani, ali borili smo se za Hrvatsku, a ne za političke stranke, stoga je bolje da HVIDRA ipak ima odmak od političkih stranaka”, izjavio je za nedjeljni Jutarnji list Dragašević. I Đakić i Medved nastojali su primiriti situaciju nakon dramatičnih zbivanja u Makarskoj. Demantirali su da su branitelje odgovarali od nepoduzimanja poteza zbog Pupovčevih istupa. Dragašević je Đakiću zamjerio i to što je stavio po strani HVIDRA-in zahtjev da se u Saboru održi tematska sjednica o Pupovčevim istupima i postupcima, što je navodno Đakić stavio na stranu do odluke Državnog odvjetništva. U međuvremenu je, također nezadovoljan tempom rada DORH-a, ostavku ponudio i predsjednik Glavnog odbora HVIDRA-e Josip Periša. On je pak iziritiran Plenkovićevom izjavom da je HVIDRA za igre u Makarskoj dobila milijun kuna. Rekao je da su “dobili samo 800 tisuća kuna” te da je zato isprovociran napustio spomenuti sastanak u Makarskoj.

Periša je rekao i da je nezadovoljan tempom kojim se stvari događaju, da su imali već neke planove za akcije sljedeći tjedan, ali to je opet sve odgođeno i tako unedogled. Drugim riječima, pacifikacija braniteljske populacije u HDZ-ovoj režiji možda počinje davati neke rezultate. Primjerice, iz krugova bliskih vrhu HDZ-a tvrde da Plenkovića u ovoj situaciji podržava većina članstva Generalskog zbora. Tvrde da su oni protiv HVIDRA-e, ali i protiv Pupovca u Vladi te da neće zbog toga ići protiv Plenkovića. S druge strane, izvor iz desnog krila stranke tvrdi: “Nama ova situacija s pritiscima HVIDRA-e svakako odgovara. Ako Plenković izbaci Pupovca, slabi svoju poziciju. Ako to ne napravi, svejedno će ući slabiji u unutarstranačke izbore.” Sve to pokazuje da Plenkovićevi unutarstranački oponenti sa svojim aktivnostima neće tek tako prestati.

Komentiraj