Iz Štampara objasnili odakle velika razlika u brojkama za Zagreb

Stožer civilne zaštite Grada Zagreba na presici je objavio da su u posljednja 24 sata ukupno 922 novobooljele osobe. Ipak, Nacionalni stožer civilne zaštite u podacima za ponedjeljak navodi da je u Zagrebu 322 nova slučaja zaraze koronavirusom.

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” Zvonimir Šostar na presici je danas kazao da je na “Štamparu” obavljeno 966 testiranja te da su u Zagrebu 922 novoboljele osobe, u što ulaze i oni iz drugih lokacija za testiranje (HZJZ, Klinika za infektivne bolesti i ostali).

“Zbog čega je ovako velik broj, zaista ne znam. Zaista je vrlo velika razlika između platforme Nacionalnog stožera i ovih brojeva. Ali ovo je životan broj”, rekao je Šostar.

U NZJZ-u “Dr. Andrija Štampar” pojasnili su za Dnevnik.hr da u statistiku Nacionalnog stožera ulaze podaci prikupljeni od 8 ujutro pa do idućeg dana u 8, dok u “Štamparu” evidentiraju nalaze od 20 sati do istog vremena idućeg dana. “Konkretno, u naš današnji izvještaj ušli su podaci od 31. listopada u 20 sati pa do 1. studenoga u 20 sati”, ističu u NZJZ-u.

Dodaju da oni u izvještaju objavljuju ukupan broj zaraženih u cijelom Zagrebu, iz svih laboratorija na području grada u kojima se objavljuju testiranja, te da su od početka dosljedni u izvješćima. Naglašavaju i da oni ne dobivaju podatke o ukupnom broju testiranih, već samo ukupnom broju zaraženih.

Komentiraj