Iz podmorja proteklog vikenda izvučeno 70 kubika otpada

 

U akciji čišćenja podmorja ‘Zajedno za čišći Jadran’ protekli vikend prikupljeno je oko 70 kubika otpada, ponajviše guma te staklene i plastične ambalaže, među kojim se našao i opasni otpad poput iskorištenih akumulatora, izvijestio je organizator akcije u ponedjeljak.

Udruga Argonauta, kao koordinator akcija, te ronilački klubovi RK Sv. Roko, UPA Rostrum i ERK Korčula kao domaćini, okupili su ukupno 84 volontera koji su izvadili čak 70 kubika otpada iz podmorja na lokacijama u Zadru – dio lučice Foše, u Splitu – zapadni dio kupališta Žnjan, a na Korčuli predio Luke ‘Porto Uš’.

U moru su, upozorava se u priopćenju, pronađeni stari akumulatori, što je opasni otpad, dijelovi brodova, ogromne količine guma, staklena i plastična ambalaža i sl.

“Čistili smo Luku Uš i u samo tri sata, 16 ronioca, uz pomoć volontera na kopnu izronilo je čak 22 kubika smeća. Iako smo zapravo sami najviše svjesni stvarne situacije pod morem, današnji rezultat i nas je šokirao”, naglasio je Frano Fertis, predsjednik Ekološko ronilačkog kluba Korčula.

Đani Iglić, predsjednik ronilačkog kluba Sveti Roko Bibinje je izrazio zadovoljstvo što su količinski izvadili najmanje otpada u usporedbi s druge dvije lokacije u Splitu i Korčuli.

“Primijetili smo na nekoliko lokacija u Zadru, koje sustavno godinama čistimo da je puno manje otpada, a posebno me raduje da smo u Telašćici našli živu perisku iako su javili po portalima da je zadnja periska u Telašćici uginula”, naglasio je.

Ivan Živković, predsjednik Udruge za podvodne aktivnosti Rostrum iz Splita je kazao da je podmorje kupališta Žnjan potpuno očišćeno, a to je rezultat, ističe, kontinuiranog monitoringa te lociranja i mapiranja podvodnih deponija.

Voditeljica programa zaštite prirode i okoliša u udruzi Argonauta Ivana Marin, izrazila je zadovoljstvo zbog dobre suradnje svih ronilačkih klubova, ali i regionalne suradnje te najavila nastavak akcije posljednjeg vikenda u kolovozu na otoku Murteru.

“Tada će udruga Argonauta ugostiti ronilačke klubove i zajednički očistiti više lokacije na području otoka Murtera. Za taj se vikend planira i ‘Festival moru’ s pregršt povezanih događanja s ciljem podizanja svijesti o važnosti očuvanja podmorja”, poručuje.

Komentiraj