Iz Kartuma spašeno gotovo 300 siročadi. Humanitarci ih evakuirali kroz ratno područje odvažnom akcijom

Gotovo 300 siročadi uhvaćenih u unakrsnoj vatri u glavnom gradu Sudana spašeno je odvažnom i opasnom evakuacijom humanitarnih radnika.Evakuacije su provedene nakon smrti 67 djece u sirotištu Mygoma u Kartumu. Umrli su od gladi, dehidracije i infekcija jer su borbe spriječile osoblje da dođe do sirotišta. Kartoum je od 15. travnja svakodnevno pod zračnim napadima i teškim sukobima između suparničkih snaga.

Sirotište se nalazi u području koje je bilo u središtu borbi između vojske i paravojnih snaga za brzu podršku (RSF). U rizičnoj operaciji, 297 djece, od kojih je 200 mlađe od dvije godine, odvedeno je cestom u relativnu sigurnost Wad Madani, na jugu Sudana. Još 95 djece, iz sirotišta Mygoma i drugih manjih objekata diljem glavnog grada, evakuirala je tijekom vikenda skupina lokalnih aktivista. Državno sirotište Mygoma bilo je dom za oko 400 djece kada je u travnju izbio rat. Za mnoge liječnike i njegovatelje postalo je preopasno doći do sirotišta kako bi se brinuli o djeci.

Zbog restrikcija struje, vode i temperaturama do 43C stanje je postalo nepodnošljivo. Djeca, posebno ona najmlađa, počela su umirati. UN-ova agencija za djecu, Unicef, rekla je da je 67 siročadi umrlo u Mygomi od 15. travnja. Lokalni aktivisti i međunarodne humanitarne organizacije pokušavale su izvući djecu iz ratnog područja, ali to nije bilo lako. Pregovori o prekidu vatre u saudijskom gradu Jeddahu su propali i borbe punog opsega su nastavljene. Loša komunikacija duž lanca zapovijedanja zaraćenih strana značila je da je bilo teško osigurati siguran pristup sirotištu i izvan Khartouma. Prijevoz stotina djece i beba bio je veliki logistički izazov.

“Izvukli smo ih iz sigurne smrti u sudbinu za koju se nadam da je bolja”, kaže Heba Abdullah, njegovateljica iz sirotišta koja je putovala s njima.

Grupa je dočekana u školi u gradu al-Hasaheisa, južno od Kartuma. Procjenjuje se da je oko 13 milijuna djece pogođeno sukobom i, kako se borbe nastavljaju, nade za brzo i mirno rješenje blijede. Evakuacija siročadi bila je prijeko potreban tračak nade, piše BBC.

 

Komentiraj

nacional banner
nacional banner