Iz istarskog HDZ-a poručili da očekuju da se razjasni afera Uljanik

Dusko Marusic /PIXSELL

Očekujemo da istraga razjasni i najmanje detalje afere te razotkrije sve pojedince i interesno-političke skupine koji su moguće utjecali na to da Uljanik i 3. maj dođu u ovakvu neodrživu situaciju, a da se odgovorni potom kazneno procesuiraju i sankcioniraju, priopćio je u utorak HDZ Istarske županije.

Istarski HDZ pozdravlja akciju pravne države kojom se, kako navodi, nakon višemjesečnih izvida DORH-a, nastavlja s rasvjetljavanjem onog o čemu se u Istri već dosta dugo nagađa – o kriminalu u Uljanik grupi.

Pred zakonom svi moraju biti jednaki, pa tako i oni koji su već desetljećima vješto zagrnuti plaštom “regionalizma i poštenja”, ocjenjuje HDZ i dodaje kako je to onaj minimum koji žele i građani Istarske županije i radnici brodogradilišta, ali i porezni obveznici iz cijele Hrvatske koji su, kako se sada sumnja, pod krinkom spašavanja brodograđevne industrije i radnih mjesta  godinama financirali protuzakonita bogaćenja lokalnih pojedinaca i grupacija.

Istarski HDZ naglašava kako Vlada tražeći održivo rješenje za Uljanik grupu i razmatrajući sve scenarije, vodi računa o svim mogućim reperkusijama na zaposlenike.  Ocjenjuje kako neki svjesno prešućuju da je sve što su radnici brodogradilišta u Rijeci i Puli primili prošle i ove godine došlo upravo iz državnog proračuna.
Podjednako prešućuju, smatra HDZ, očito iz svojih poslovno-političkih interesa, i da je Vlada RH 2018. dala sanacijsko jamstvo kao pripremu za restrukturiranje od 716 milijuna kuna.
Naglašava se kako je HDZ-ova Vlada napravila sve za spas brodogradnje te dodaje kako to više niti može niti želi poput nekoć Vlade SDP-a i IDS-a, šakom i kapom nenamjenski dijeliti sredstva Uljanik grupi, po svemu sudeći, u interesu pojedinaca i grupacija koje su “imale šapu” nad Uljanik grupom.

Vrijeme da se kaže “dosta” ucjenama te da se na realnim osnovama utvrdi kako i koliko država može pomoći brodogradilištima, poručuje HDZ i  ocjenjuje kako građani Istre i Hrvatske više ne žele plaćati grijehe donedavno svemoćnih lokalnih družina.

Komentiraj