Iz HVIDRA-e kažu da SDSS nije poželjna stranka u Hrvatskoj

Pripadnici HVIDRA-e u petak su održali konferenciju za novinare, zbog izjava predjednika SDSS-a Milorada Pupovca i njegove konferencije za novinare održane u srijedu.

Iz HVIDRA-e poručuju kako traže da DORH provjeri ima li elemenata kaznenog djela u izjavama Milorada Pupovca, kako bi krenuli u daljnje korake. A daljnji koraci su, kažu, traženje od predsjednice da mu oduzme odličja. Također, od ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića traže da se očituje ima li kaznenog djela u tim izjavama.

“U srijedu je iskoristio tiskovnu konferenciju da ponovno dijeli lekcije što njega sve boli u Republici Hrvatskoj. Njega boli ‘ušato U’, njega boli ‘Za dom spremni’, i to jako vrijeđa njegove osjećaje”, kazali u iz HVIDRA-e.

Potom su miloradu Pupovcu postavili nekoliko pitanja: “Imamo 1800 nestalih hrvatskih branitelja. Vrijeđaju li osjećaje njihovih obitelji da 25 godina poslije ne znaju gdje su njihovi posmrtni ostaci? Bole li 36.000 ratnih vojnih invalida njihove rane? Svaki od nas zalio je barem pedalj ove zemlje svojom krvlju, a svaki ima barem pet puta manje ustaških kuna u džepu od Milorada Pupovca. Zanimljivo da mu ustaške kune ne smetaju”

“Nismo mi tu ni za kakvo potpirivanje, mi želimo smiriti strasti, smatramo da su nacionalne manjine dobrodošle i da trebaju biti u svakoj vladi, ali nismo sretni sa činjenicom ako nacionalna manjina ne poštuje zakone Republike Hrvatske, ako je progresivna kao ova, ako zaboravlja šta su napravili prije 30 godina braća Milorada Pupovca i ostali – mi to nismo zaboravili”, rekao je na konferenciji predsjednik Glavnog odbora HVIDR-e RH Josip Periša.

Dodao je kako SDSS nije poželjna stranka u Republici Hrvatskoj, a kaže i akko nisu relevantni predstavnik svih Srba u Hrvatskoj. Ostaju kod zahtjeva premijeru da raskine koaliciju s SDSS-om.

Na novinarski zahtjev da pojasni što točno znači da SDSS nije poželjna stranka u Hrvatskoj, Periša je odgovorio: “SDSS je podržao izjave Pupovca, oni su protivni Ustavnu RH, podsjećaju nas na SDSS iz devedesetih koji je počeo krvavi rat na ovim prostorima”, rekao je.

“Nije stvar da mi išta želimo ukidati, ali ako se netko ogriješio o zakon, on ne može biti jednakiji meu jednakima”, objasnio je Periša.

Kazao je kako je u Domovinskom ratu bilo 10.000 pripadnika srpske manjine, od toga oko dvije tisuće ranjenih. “Oni sigurno ne dijele mišljenje s Miloradom Pupovcem o Hrvatskoj u kojoj je netrpeljivost, o Hrvatskoj u kojoj vlada ustaštvo, o Hrvatskoj gdje njegove osjećaje na nekoj zgradi fasade jedno slovo toliko deprimira i baca u trans”, rekao je Periša.

Pozvao je Pupovca da se ne igra s emocijama građana. “Kad je polovica Hrvatske bila okupirana, svaka kuća je imala oznaku ‘4S’, na svakoj je pisalo ‘Ovo je Srbija’. Zamislite da smo mi slučajno u Zemunu ili Vojvodini napisali ‘Ovo je Hrvatska’. Zapravo se igra s emocijama ljudi i naših građana. Sami ste svjedoci da se ne radi sukobu branitelja i Pupovca, nego većine hrvatskih građana koje je to uvrijedilo i kojoj on na neki način svakom prigodom docira i daje nama lekcije, kazao je.

Na pitanje hoće li tražiti raskid koalicije HDZ-a I SDSS-a, odgovorio je kako je odluka na premijeru. “Mi njemu nismo diktirali tko će ući u koaliciju, mi smo iskazali neslaganje vezano uz njegove izjave”, objasnio je i dodao da su oni udruga građana, a ne politička stranka i neće ući u radikalne korake.

“Mi smo svjedoci i događaja koji su rezultirali nakon Pupovčevih izjava da je bilo nemilih incidenata i smatramo da će daljnje podizanje tenzija imati drugu eskalaciju, što mi ne bismo željeli, mi bi da se situacija pokuša smiriti”, dodao je.

Zaključno je rekao: “Naravno da svima nama smeta, ne veseli nas i smatramo da ne bi trebalo biti ni na jednoj fasadi ‘ušato U’, ali nije trebalo biti ni ‘4S’ ni ‘Ovo je Srbija’. Danas 30 godina poslije ima pravo to svaku drugu manjinu smetati, ali smatramo da se Pupovac u srijedu prvenstveno trebao ograditi, obrazložiti i dobro razložiti kako bi bilo jasno svim građanima da nije istina ono što je on izrekao prije 15 dana”.

Komentiraj